RSS

Urbanism si servicii publice

07 iun.

Prezint in continuare programul care l-as fi avut daca as fi candidat la locale pe mun.Satu Mare.In foto e proiectul Mega Mall Satu Mare de langa pod Golescu.

Urbanism

81-Orasul fizic trebuie gandit bine,proiectat bine,executat bine,ingrijit bine si cosmetizat bine.Trebuie actualizat PUG ul municipiului Satu Mare.El trebuie gandit pe 3 nivele,subteran,teran si suprateran.Asa si tebuie recladit.De exemplu nu trebuie reasfaltata o strada daca nu s-au rezolvat problemele din subteran cu retelele de utilitati.

82-Trebuie gasita o zona a orasului unde sa fie kilometrul zero al orasului/sufletul orasului si unde dupa modelul Times Square din New York,sa existe plin de reclame pe cladiri si un ecran tv gigant care sa fie pe un post tv cu o banda de subscriere a sunetului.

83-Firmele de constructii mai ales de cladiri vor fi autorizate doar daca respecta normele europene de calitate in constructii.

84-Trebuie cooperat cu SNCFR pentru modernizarea garii si a cladirilor de pe lungimea caii ferate din oras,municipiului revenindu-i amenajarea parcarii si trotuarului din fata garii.

85-Trebuie largit si modernizat iluminatul ornamental al cladirilor importante din oras.Trebuie concesionat iluminatul stradal unei firme care sa investeasca bani care vor duce la economie de curent,iar diferenta sa revina firmei care investeste.Este de ani buni asa o oferta dar nu s-a facut nimic.Se pot gasi si alte tipuri de concesiune.

86-Trebuie facute investitii care duc la imbogatirea imaginii urbanistice.De exemplu:o fantana arteziana pariziana in sensul giratoriu din piata Romana.Sprijinirea financiara si logistica pentru imbracarea in sticla fumurie a unor cladiri noi ca si Casa de Moda,astfel creandu-se un centru vechi si modern care se completeaza unul pe altul. 

87-Constructiile care sustin placile cu numele municipiului de la intrarile din oras vor fi modernizate.Trebuie amplasate si placi cu privire la unele date geografice despre oras ca:numar de locuitori,vechimea,altitudinea,latitudinea si longitudinea,etc. 

88-E nevoie de un regulament de afisaj publicitar in oras,in multe zone sa fie spatii civilizate pentru un afisaj modern.Trebuie interzis afisajul oriunde si oricum. 

89-E nevoie de crearea zonei metropolitane,ex:in Oradea exista deja de ani buni. 

90-Trebuie creat un regulament de management/intretinere a fatadelor cladirilor pentru a da orasului o imagine placuta si moderna.In cazul caselor nu se include doar fatada casei ci si gardul si acoperisul casei. 

91-Programul national de anvelopare a blocurilor va continua insa e nevoie de un program local de anvelopare deoarece sunt multe cereri si e nevoie de modernizarea fatadelor.Astfel municipiul va plati 80% restul de 20% revenind proprietarilor blocurilor. 

92-Reabilitarea termica a blocurilor cu finantare UE sa se faca pe scara larga. 

93-La blocurile din zone circulate se va interveni la proprietari pentru a accepta intrarea in programul de anvelopare blocuri,iar orasul va castiga cladiri cu aspect frumos si modern. 

94-E nevoie si de un program de anvelopare a caselor unde primarie trebuie din nou sa se implice logistic si financiar.Aportul financiar ramane de stabilit de la caz la caz in functie de situatia financiara a proprietarului. 

95-In cazul cladirilor parasite se va identifica proprietarul care va trebui sa o demoleze,sa o renoveze sau sa o vanda.Pana la interventia asupra cladirii e nevoie de acoperirea fatadei cu un material care sa obtureze imaginea degradanta,preferabil cu poze din oras sau cu poze in felul in care va arata cladirea renovata.Se pot pune si mashuri mari cu publicitate in cazul blocurilor. 

96-Mansardarea blocurilor cu materiale de constructie usoare,ce sa poata fi suportate de structura blocurilor e necesara si pentru constructia de spatii locative mai ieftine cat si pentru anveloparea si vopsirea moderna a blocurilor.Proprietarii de blocuri se aleg cu anvelopare gratuita dar si cu vopsirea moderna a casei scarilor.E foarte important a se urmari calitatea lucrarilor deoarece in tara au fost cazuri in care imaginea blocurilor s-a stricat prin acest tip de mansardari. 

97-E nevoie de atragerea de investitii private pentru constructia de ansambluri rezidentiale de blocuri si case. 

98-Trebuie pusa la loc de cinste Stema Orasului cat si Tricolorul Romanesc,prin plasarea lor in marime mare pe Palatul Administrativ necesara fiind si iluminarea nocturna. 

99-Unitatile de productie din zonele centrale trebuie interzise si scoase,in locul lor trebuie autorizate si stimulate constructia unor alte tipuri de cladiri decat de productie. 

100-Toate cladirile monument architectonic trebuie renovate.Ar fi oportun sa se faca din bani UE deci e necesar un lobby la parlamentari romani la UE. 

101-E importanta respectarea legislatiei cu privire la interzicerea depozitarii de materiale de constructii pe domeniul public.Mai mult,trebuie interzisa distrugerea domeniului public de catre firme,de exemplu cand s-au reparat gradenele de langa casa de cultura s-a facut mortarul direct pe pavaj jos de gradene.Sunt multe asa situatii. 

102-E nevoie ca la proiectarea orasului sa faca parte pe langa arhitecti si sociologi,peisagisti,designeri si specialisti in cromatica.Eventual si alti specialisti care se vor impune.E necesar ca orasul sa intruneasca toate aspectele unui oras modern si civilizat.Din studii facute in orase se intelege clar ca persoanele care locuiesc in cartiere slab proiectate si executate,au probleme de caracter.E nevoie urgenta sa se dea o culoare acestui oras cenusiu. 

103-Nu are ce cauta in plin centru orasului acel penitenciar.Colaborarea cu institutiile implicate pentru scoaterea penitenciarului inafara orasului si introducerea unor activitati potrivite pentru centrul unui oras in acea cladire frumoasa care se renoveaza in prezent. 

104-Revigorarea constructiilor prin ANL,in prezent suntem pe ultimul loc in tara. 

105-E necesara introducerea unei prevederi care sa oblige un proprietar care construieste o cladire,sa faca dovada surselor de finantare pentru constructie pentru a putea fi terminata in timp macar la exterior.E o problema mare si veche cu cladirile care nu se termina de ani si unele de zeci de ani si care distrug imaginea orasului. 

106-In cazul spatiilor comerciale sau de alt fel,care sunt parasite,se impune curatirea lor si montarea in geamuri a unor perdele,jaluzele sau hartii care sa nu permita cetatenilor sa vada prostul gust din interior.S-ar impune si acordarea de amenzi pentru proprietarii de spatii comerciale abandonate de mai mult de 1 saptamana astfel eliminand spatiile care stau nefolosite. 

107-E nevoie urgenta de atragerea unei investitii de mall care sa imbogateasca zestrea urbanistica a orasului si care sa creeze un reper al orasului. 

108-E urgenta si reabilitarea fatadelor celor 3 blocuri mici IAS de pe dreapta cum se intra in Satu Mare de la Petea,inainte de intrarea in oras.E o pata mare pe obrazul orasului si tarii constatata de turisti. 

109-Trebuie instituit PUZ de P+1+M in zona de locuit intre Real si Micro 16. 

110-Pentru un design frumos al orasului se impune ca stalpii de iluminat sa fie subtiri ca pe bulevardul Transilvania de langa primarie,si nu grosi ca pe multe alte bulevarde,de exemplu pe Botizului. 

111-Facut lobby la Bucuresti pentru a se crea cadrul legislativ ca si primaria sa aiba un cuvant de spus si nu doar locatarii in vopsirea blocurilor si caselor,cand se reabiliteaza blocuri si case si cu bani publici. 

112-E necesara crearea cadrului legal de confiscare a unor cladiri abandonate total,sistem care se aplica in cazul masinilor abandonate. 

113-Amenajarea pasajul pietonal Ham Janos cu pavaj,banci,stalpi de iluminat,etc. 

114-Trebuie consultati arhitecti si trebuie facuta o dezbatere publica cu privire la implementarea unor solutii de creere a unui ambient mai bun in piata 25 Octombrie,si pentru exploatarea mai puternica in toate domeniile a centrului nou. 

 

Servicii publice 

115-E nevoie urgenta de reabilitarea si constructia de WCuri publice in toate zonele orasului.In Zalau in urma cu ceva ani s-au instalat si WCuri publice ultra-moderne foarte mici si facute din metal.Se pot incerca si PPP. 

116-Apaserv trebuie concesionat,in acest mod se impusca 2 iepuri mari dintr-o lovitura.Pe de o parte se asigura un management mai bun,lucru dovedit de concesionarile din Bucuresti si Ploiesti,iar pe de alta parte se vor aduce zeci de milioane de euro la bugetul municipiului pentru a face investitiile necesare.Trebuie gasit un investitor puternic care sa preia Apaserv si care sa urmareasca profitul pe termen lung.Cred ca e dorit Apaservul pentru ca are in program 100 milioane euro investitii de la UE,si a avut alte 40 milioane euro tot de la UE. 

117-Transurban nu e pe profit si nu cred ca va putea fi prea repede,dar trebuie privatizat managementul pentru a creste calitatea serviciilor si pentru a scadea subventia de 1 milion de euro cat primeste anual de la consiliul local.Exemple de firme de stat cu management privat,BBC,Renault si OMV.Pana la indeplinirea acestei reforme,e necesara introducerea biletului cu 2 calatorii la pret de 3,5 lei,asa cum e in orase mai mari ca Timisoara si Cluj.In Satu Mare un bilet e 2 lei si nu exista cu 2 calatorii.S-ar putea ca unele linii sa fie dorite de firme private si trebuie analizat daca se pot concesiona si daca contra cost. 

118-In domeniul salubrizarii stradale se impune spargerea monopolului Florisal si introducerea unui nivel superior al serviciilor,ca de exemplu spalarea cu o solutie de curatare a carosabilului si nu doar stropirea lui,sau maturarea  si spalarea intregului carosabil si nu doar la margine.E nevoie ca macar o data pe an sa se spele tot carosabilul din oras,iar in zonele mai frecventate sa se spele mai des.Trebuie creata concurenta si in domeniul salubritatii menajere si stimularea colectarii selective prin reducerea preturilor.

Pana se vor indeplini aceste obiective e necesar ca Florisalul sa respecte contractul actual pe care de fapt nu-l respecta.

 119-E nevoie de modernizarea pietelor agro-alimentare,si de privatizarea macar a uneia dintre ele.E de luat in calcul si privatizarea managementului.Daca pietele private au succes in alte orase trebuie sa aiba succes si in orasul nostru.Crearea unei piete en-gros de fructe si legume cu bani de la UE. 

120-Spatiile verzi trebuie reabilitate si intretinute mai bine pe tot cuprinsul orasului.In locul fabricii de langa Kaufland se impune amenajarea unui parc ultra-modern. 

121-E necesara luarea de masuri contra poluarii de pe drum Carei,singura zona din Satu Mare unde noxele sunt peste limita admisa.Solutiile se vor implementa impreuna cu Agentia de Protectia Mediului Satu Mare. 

122-Implementarea proiectului de panouri fotovoltaice pe fosta groapa de gunoi pentru producerea de electricitate. 

123-Trebuie implementata procedura functionarii curentului trifazic pe timpul noptii prin concesionarea iluminatului stradal. 

124-Trebuie continuata deratizarea la nivelul municipiului cat si dezinsectie contra tantarilor prin avio-tratament dar trebuie facuta in perioada anului corecta. 

125-E exclusa crearea sistemului de tramvai in Satu Mare,nu e nevoie si ar strica mult aspectul orasului. 

126-In orasele administrate bine,serviciul public de administare al parcarilor aduce bani la buget,pe cand in Satu Mare ia multi bani de la buget.Trebuie luata in considerare o reforma a serviciului sau o externalizare a lui catre firme private. 

127-Infiintarea unui depozit pentru deseurile din constructii si monitorizarea atenta a respectarii legislatiei in aceasta privinta in cooperare cu Politia Ecologica. 

128-Analizarea oportunitatii crearii de firme private a unor fabrici de incinerare,(exista in comuna Odoreu).  

129-Retelele de apa-canal trebuie largite pe tot cuprinsul orasului cat si in noile zone rezidentiale care se dezvolta in prezent,ex: intre Real si Micro 16.Astfel se stimuleaza viata la curte si preturile la apartamente scad. 

130-Spatiile verzi de pe malul Somesului trebuie ingrijite mai bine iar Somesul trebuie curatat mai ales la margini. 

131-Trebuie promovate acoperisurile verzi atat pentru case cat si pentru blocuri. 

132-Pentru a pastra un oras curat e nevoie de HCL ferme in acest sens iar Politia Comunitara trebuie sa faca campanii cu privire la respectarea lor.Deasemenea e nevoie de introducerea instrumentelor moderne de tip big brother si filmarea de catre cetateni cu aparate foto si telefoane mobile,a celor care incalca aceste legi.Aceasta pentru identificare ulterioara de catre IPJ Satu Mare,dar mai ales pentru intimidarea cetatenilor certati cu legea si normele de convietuire civilizate.Trebuie vazut cum se procedeaza si in tarile mai civilizate din vest pentru implementarea sistemului si in Satu Mare. 

133-La fiecare copac taiat se vor planta alti 3 copaci. 

134-E nevoie de popularea lacului din Gradina Romei si a raului Somes cu rate si alte pasari sau animale specifice.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 7 iunie 2012 în Fără categorie

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: