RSS

Ultimele 2 capitole

09 iun.

Cu astea 2 capitole („Sport si timp liber” si „Finante locale”) inchid prezentarea programului meu de administrare a municipiului Satu Mare.Is 264 de pozitii si sunt pozitii care contin mai multe idei,deci in total ar fi cam 300 de idei scrise in 36 pagini in Microsoft Word.Aproximativ 95% is idei gandite de mine,restul is idei auzite si care mi s-au parut bune.Cele mai bune idei sunt 100% gandite de mine.Nu vreau sa fiu lipsit de modestie,insa nu cred ca vreun candidat sau partid are un program asa vast si bun.Eu am studiat functionarea primariei si consiliului local ani de zile,si programul asta e rezultatul muncii mele pentru imbunatatirea calitatii vietii in acest oras falimentar,insa pe care-l iubesc.

Sport si timp liber

223-Dupa modelul Festivalului Peninsula Tuborg de anul trecut,se va organiza Ziua orasului Satu Mare Tuborg,sau alta firma care sa sustina financiar puternic aceasta manifestare devenita banala in ultimii ani.In acest mod va creste calitatea manifestarii prin aducerea de formatii de muzica de top din Europa. 

224-Sprijinirea organizarii festivalului berii si dupa modelul Oktoberfest.Trebuie stimulat in cadrul festivalului consumul de bere fara alcool.

 225-Trebuie facuta o pista de skateboard,role si biciclete langa pod Golescu.Interzicerea practicarii acestot sporturi in centru nou cat si realizarea altor piste in cartiere daca va fi nevoie.

226-Organizarea unui campionat de fotbal de 2 saptamani cu participarea echipelor din divizia A,B si C,in perioada anului dorita de cluburi si microbisti.                                     

227-Amplasarea unui ecran gigant in piata 25 Octombrie pentru vizionarea meciurilor din campionatele europene si mondiale,si a meciurilor importante ale echipei nationale de fotbal.In piata vor fi si scaune,tarabe cu mancare si suveniruri cat si politia locala. 

228-Organizarea de competitii sportive nationale si internationale care au impact social puternic. 

229-Dezvoltarea si promovarea sportului satmarean prin PPP si atragerea de investitii private. 

230-CSM Satu Mare trebuie sa se descurce singura daca echipa de baschet e asa buna.Echipa de handbal trebuie anulata si vanduta daca nu are performante.Nici intr-un sondaj nu apare ca cetatenii sa spuna ca orasul are nevoie de echipa de baschet si handbal.Deci subventia anuala de sase sute mii euro nu se justifica in niciun fel.Trebuie organizata o licitatie pentru gasirea unui sponsor.Daca nu se acopera cheltuielile in intregime,macar se va reduce cel putin cu jumatate valoarea subventiei. 

231-Gasirea unui investitor puternic privat si prezentarea lui catre CJSM pentru vanzarea echipei de fotbal Olimpia Satu Mare. 

232-Constructia in ordinea prioritatilor a Sala Polivalenta,stadion de fotbal,piscina olimpica acoperita si patinoar acoperit.Finantare din banii de pe concesionare Apaserv.Daca dupa ce se realizeaza sala polivalenta, stadionul si drumuri mai raman bani,atunci restul se vor investi in restul infrastructurii. 

233-Stadionul de fotbal va cuprinde pe langa teren,pista sintetica de atletism,tribune ce inconjoara stadionul in intregime si scaune.Ulterior in functie de performantele Olimpiei se va construi si un acoperis al tribunelor cat si tabela electronica si nocturna.Finantare din banii de pe concesionare Apaserv.Pana se va interveni la stadion e necesara montarea a cam 3000 de scaune.In timpul construirii stadionului,jucorile vor fi pe stadionul Somesul care se va moderniza si care va avea in totalitate scaune. 

234-Stadionul UNIO s-ar putea moderniza cu bani de la Comitetul Olimpic Roman,ei declarand sustinerea inca acu ceva ani de zile. 

235-Preluarea bazei UNIO care sa fie modernizata si sa ofere servicii bune la preturi promotionale.Firma UNIO a declarat in urma cu ceva ani ca doreste sa doneze baza sportiva de langa strand municipalitatii. 

236-Construirea prin PPP a unei sectii sau chiar o filiala puternica a Academia de Fotbal Gheorghe Hagi si Academia de Tenis Ilie Nastase. 

237-Constructia cat mai multor spatii de joaca moderne in oras cat si dupa cum mai am scris,atragerea unei investitii private importante intr-un parc de distractie in locul fostei uzine de apa. 

238-Cum am mai scris,trebuie reanalizata oferta de constructie a unui autodrom si gasirea unui investitor serios in cazul in care firma nu mai doreste sa faca investitia.Atragerea unei investitii in hipodrom care sa fie la agentiile de pariuri. 

239-Zona de agreement Pescarus a fost retrocedata bisericii romano-catolice.Nu putem decat sa le sugeram sa dea terenul unei firme ce vrea sa creeze un lac sau ceva pentru agreement.Sau sa ne cedeze macar o parte pentru a construi primaria ceva pentru timpul liber. 

240-Lacul Cubic are deja un PUZ pentru constructia de locuinte,insa mai ramane o parte care va trebui amenajata,probabil pentru agrement. 

241-Trebuie amenajata pentru agrement padurea Noroieni cat si padurea de langa statia de epurare,care e la cam 2 km in aval de Somes si constructia de piste de biciclete pana acolo. 

242-Gradina Zoo exista in Baia Mare cat si in Nyiregyhaza,dar daca cetatenii vor cere se va incerca crearea ei si identificarea de surse de finantare.La fel si cu o gradina botanica.Cel mai probabil prin fonduri UE s-ar putea face. 

243-Realizarea unor terenuri de sport si parc in zona cuprinsa intre dig Micro 17 si Somes.Rezolvarea celor care au pamant agricol intabulat acolo, prin acordarea de terenuri agricole mai mari in alta zona.Daca primaria nu dispune de asa terenuri,trebuie implicate in aceasta solutionare si prefectura si consiliul judetean. 

244-Se impune organizarea unui maraton pentru amatori pe teritoriul orasului de cam 15-20 km,asa cum sunt in multe capitale europene si din lume,ex.marele maraton din New York.Aceste manifestari sportive sunt de mare popularitate in vest si cred ca ar prinde bine si in Satu Mare. 

245-Dupa cum exista in unele orase din Romania,primaria trebuie sa faca un program saptamanal cu sugestii de petrecere a timpului liber,cu programul  manifestarilor din oras si cu sporturile care se pot practica si unde.Acestea se vor public pe site,in ziare/reviste,etc. 

246-Obiectivele de interes turistic le-am scris in capitolul dezvoltare economica.Dar turisti trebuie sa fie si satmarenii si in acest sens obiectivele turistice trebuie promovate si local tot prin programul de la idea de mai sus.E necesara si montarea de indicatoare rutiere turistice. 

247-Se va analiza oportunitatea construirii prin PPP a unei tele-gondole intre centrul orasului si Aqua-Parkului Sanaqua de langa Noroieni. 

248-Trebuie amenajate malurile daca se poate pe intreaga lungime a Somesului in oras (probabil cu exceptia zonei intre pod Golescu si statia de epurare),pentru promenade si recreere. 

249-Langa podul CFR mal drept se poate invita o firma privata sa ofere servicii de agreement pe raul Somes,barcute,hidro-biciclete si aqua-scutere pentru satmareni.E o zona ca si un lac deoarece langa podul Decebal s-a format un baraj in zona picioarelor vechiului pod.

250-Trebuie atrase cluburi private nationale si straine de sport sa faca echipe si in orasul nostru. 

251-In cooperare cu institutii de profil nationale si internationale se vor organiza competitii automobilistice de viteza si indemanare.In prezent sunt competitii de indemanare dar slabe ca valoare si simpatie populara. 

252-Trebuie acordat un sprijin financiar macar minim pentru cluburile sportive de stat din toate ramurile. 

253-Amenajarea de strazi pietonale fara circulatie auto poate fi definit si ca si timp liber.Conform sondajelor foarte multi satmareni doresc acest lucru. 

254-Cu ocazia sarbatorii Ziua Orasului Satu Mare trebuie organizate manifestari sportive de exceptie cat si din cat mai multe domenii. 

255-Cum spuneam la capitolul “sanatate” trebuie sprijinit sportul de masa. 

256-Vor fi invitate sa opereze firme care ofera sportul bungee-jumping de pe palatal administrativ sau de pe poduri.Acest sport e foarte iubit in tarile mai civilizate. 

257-Activitate de recreere ar putea fi si urmarirea unui joc de lumini pe palatul administrativ cum este pe Turnul Eiffel in Paris. 

258-Invitarea de trupe de show sportiv ca si Harlem la baschet,ca sa faca spectacol si la noi nu doar in alte orase. 

259-Gradina Romei trebuie sa beneficieze de un proiect amplu de modernizare.In tara nu s-au gasit solutii pentru a scapa de deranjul cauzat de ciori,trebuie cautat in strainatate,cu siguranta sunt solutii. 

260-Casa de cultura Zamfirescu va organiza in fiecare luna la teatrul de nord sau in Casa de Cultura a Sindicatelor,un concert cu o formatie apreciata pe plan national,si unde in deschidere  sa cante formatii mai mici din judet si tara.Daca se gasesc sponsori se pot organiza concerte si cu formatii importante din strainatate. 

261-Trebuie ca Satu Mare sa faca o strategie pentru cateva ramuri sportive la care sa fie printre cele mai bune din tara,dar care sa nu ia bani prea multi de la bugetul si asa sarac,ci sa aduca bani la buget daca se poate. 

Finante locale 

262-Datoria bancara se poate amana pentru viitor cand satmarenii vor avea bani,prin contractarea unui alt credit bancar dar ieftin,care se numeste de refinantare si care sa plateasca acest credit scump in anii ce vin. 

263-Surse de alimentare pentru bugetul orasului:

                    a) cresterea economica a orasului

                    b) cresterea gradului de colectare

                    c) accesarea multor fonduri UE

                    d) credit bancar ieftin de refinantare a datoriei

                    e) multe finantari de la Guvernul Romaniei           

                    f) economisirea de bani prin studii asupra bugetului

                    g) accesarea de fonduri nerambursabile internationale     ex:Kuweit

                    h) accesarea de credite bancare internationale doar o zecime returnabile (ex:Arad cu Banca Mondiala a accesat 50 milioane euro,80% a platit Ministerul Mediului iar restul primaria Arad).

                    i) vanzare proprietati ca de exemplu Apaserv    

                    j) largirea surselor de venit ex: largirea publicitatii stradale

                    k) identificarea altor surse  

264-Trebuie facut lobby la Bucuresti pentru revizuirea legii finantelor locale,privind cantitatea mai mare a taxelor ce se colecteaza pentru bugetul local,Cat si pentru armonizarea cu legislatia finantelor locale din Europa de Vest,legislatie care ar avantaja bugetul municipiului. 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 9 iunie 2012 în Fără categorie

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: