RSS

Renovare pod Decebal

17 aug.

Din pacate se pare ca sunt singurul cetatean care a consultat proiectul de renovare a podului Decebal.Astadecebal bridge desi era gratis si usor de citit sau macar rasfoit.Cred ca lumea se intereseaza doar de problemele strict personale si nu mai e interesata de altele,desi si podul asta tot de cetateni e folosit.Cred ca e exact ce vor banditii astia de politicieni,sa nu fie revolte ca de exemplu in Bulgaria,unde se pare ca ne-au depasit si la asta.
Am trimis catre primarie si APM urmatoarele sugestii:
1-Asa o artera mare de circulatie e important ca renovarea sa tina cat mai putin,1 an si jumatate e mult prea mult.Ar trebui facut ca si in cazul autostrazilor,sa se angajeze mai multi oameni si lucrarile sa tina maxim 1 an.
2-Cutiile de racord de sub stalpii de iluminat trebuie sa fie bine puse,ca sa fie la aceiasi cota cu trotuarul.
3-Exista poluare fonica mare sus pe pod,ar trebui puse ca si la autostrazi niste panouri din sticla sau beton,care sa absoarba zgomotele.Dar trebuie facute de inaltimea balustrazii ca sa nu obtureze vederea spre Somes.
4-Neaparat e necesara instalarea unui iluminat arhitectural.Niste beculete mici tot la 20 cm,jos de balustrada ca sa scoata in evidenta silueta podului,si imensitatea si grandoarea lui.
5-La picioarele vechiului pod s-a creat un baraj care blocheaza cursul normal al raului,ca de altfel posibil si a unor migratii de pesti.Acel baraj trebuie cat de repede spart si redat raului un curs normal.
6-E o infectie imensa sub pod pe ambele maluri,acestea devenind in lipsa unor toalete publice niste zone urate ale municipiului.Ca sa nu mai spunem de mirosul degajat simtit de pietonii ce au drumuri pe acolo in subtraversare..Nu cred ca ar costa mult construirea a 2 WC-uri publice acolo sub pod sau langa.Sau se poate si montarea unor WC-uri ecologice.
7-Pentru un aspect mai placut si modern al podului,in parte lui superioara pe trotuarul dinspre vest,ar trebui pusi tot la 3-5 metri,niste copacei cu ghivece mari asa cum au fost acu ceva ani pe Calea Traian.Insa pentru a nu obstructiona traficul pietonal,ghivecele trebuie sa fie mai mult lungi decat late.
8-In intersectia Burdea trebuie pusi multi asa copacei pentru ca e zona cu cea mai mare poluare din oras.
9-Bordura inalta nu cred ca e asa performanta in caz ca se doreste a se evita evenimentele rutiere nedorite pe pod.Cel mai bine ar fi sa se monteze niste balustrade de protectie a pietonilor asa cum este pe podul Golescu.Ar fi indicat,asa cum se procedeaza in tarile dezvoltate,ca aceaste balustrazi intre trotuar si drum,sa fie vopsite in culoare balustrazii podului.
10-Sub pod pe mal drept,pe fatada de nord a digului este un spatiu unde nu e nici iarba dar nici beton,ci un fel de pietris urat si pamant.E indicat a se betona si acea parte a digului pentru ca acolo nu creste iarba.
11-La iesirile de pe dig a trotuarului de sub/interirul podului,e necesar a se monta usi din metal putenic si a se bloca cu lacate speciale,pentru ca boschetarii sa nu le mai poata sparge ca sa locuiasca acolo.
12-Desi numele podului e unul foarte frumos si rasunator,in oras nu avem o statuie a stramosului nostru sfant Decebal.Ar fi un gest foarte reusit in a se crea o statuie a lui Decebal si a se amplasa langa pod,pe dig mal drept,de cam de 3 metri fara soclu.Am cerut opinia domnului George Vulturescu care mi-a spus foarte incantat ca e o idee foarte buna.
13-Bordurile cat si pavajul pus pe trotuar,trebuie sa aiba o calitate superioara fiind vorba de o artera majora de trafic.Bordurile ar putea fi din granit iar pavajul de pe trotuar ar putea fi unul nobil asa cum se foloseste in vestul Europei.
14-Din ce se poate vedea din exploatarea podului,asfaltul face burduseli in partea dreapta si la oprirea la semafor.E necesara asezarea de covoare asfaltice de calitate superioara pentru ca sa reziste in timp calea de rulare a podului.
15-Deasemenea e nevoie de finisaje de calitate in partea laterala si sub pod.
16-Langa trotuar,sub balustrada podului este o zona urata de ciment unde ar fi bine sa se placeheze cu ceva dale de piatra sau sa se puna granule.
17-S-a creat de catre oamenii ce merg pe langa pod,de la dig spre autogara de sub pod,in partea estica a lui si pe mal drept,o scara facuta din pamant.E necesara construirea unei scari de ciment pe acel amplasament.
18-Este un proiect de prin 1987 ca sub pod Decebal sa se faca un debarcader cu bar,pe mal stang,pentru ambarcatiunile ce ar urma sa navigheze pe raul Somes.Ar fi bine de consultat si analizat acel proiect,s-ar putea sa fie o idee buna de realizat.

update 25.09.2013:desi am stabilit data pana la care sa trimit sugestiile catre APM inclusiv cu directoarea,am trimis materialul cu o zi inainte de data limita,apoi am primit raspuns ca am trimis prea tarziu…de la primarie am primit vesti chiar de la domnul primar ca se analizeaza si va fi si o intalnire cu dumnealui.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 17 august 2013 în Fără categorie

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: