RSS

Oras frumos = cladiri frumoase (2)

26 Feb

Aceasta e continuarea articolului precedent.Documentul a fost trimis domnului viceprimar dr.Radu Roca cam la 3 saptamani dupa precedentul.In total sunt 71 de pozitii,acuma nu cred ca cineva din primarie poate zice ca nu stie ce sa faca 🙂 .

1-E mare nevoie de cladiri frumoase,ele apartin orasului si sunt identitatea lui.

2-Se autorizeaza fatade urate,trebuie un minim standard de arhitectura.

3-Expertii in cromatica trebuie sa dea culoarea acestui oras cenusiu.centru nou de sus

4-Sunt multe case anvelopate dar care stau de ani de zile nevopsite,primaria trebuie sa fie un catalizator si sa indemne proprietarii sa le vopseasca.

5-Cum se poate vorbi de performanta in respectarea legii constructiilor cand majoritatea siturilor unde se lucreaza nu au macar tablita informativa a santierului in lucru.

6-Ce prevede legea cu constructiile care nu sunt terminate si au depasit termenul autorizat de finalizare?se aplica?

7-Arhitectii stiu prea-bine ce e urat si ce e frumos in constructii,ei trebuie consultati prin asociatiile de profil si nu doar cei angajati la primarie.

8-Poate o solutie legala la interventia financiara a primariei in imobilele proprietate private,ar fi sa primeasca ca proprietar cota parte din acel imobil in contul sumei cheltuite/investite.Iar la inchirierea sau vanzarea acelui imobil,sa primeasca cota parte din suma tranzactiei.

9-O alta prevedere legala ar fi ca in cazul cladirilor construite fara autorizatie si in care proprietarul nu doreste sa o demoleze,sa se autorizeze doar daca se plateste o treime din valoarea ei de piata.Iar proprietarul sa faca modificarile in constructie cerute pentru a fi autorizata.

10-Din pacate cand se renoveaza sau se construieste o fatada,trotuarul de sub se distruge si se murdareste.Chiar asa e de greu sa se puna ceva cartoane sau folii ca sa-l protejeze,sa arate frumos langa proaspatul renovat imobil?

11-Trebuie analizate situatiile din orase renumite precum Sibiu si Viena,si vazut ce bun se poate importa din modul lor de functionare privind urbanismul.

12-Trebuie ceruta asistenta si de la Comisia UE pentru perfectionarea serviciului urbanism din cadrul primariei.

13-E necesar sa se faca macheta orasului si sa se puna la vedere in holul primariei.

14-Trebuie gasite solutii la anveloparea idividuala si haotica a blocurilor,unde doar o parte se amenajeaza.O solutie ar putea fi ca sa se vopseasca in aceeasi culoare tot blocul,fara anveloparea in intregime a lui.Sau zona anvelopata de proprietar,sa aiba culoarea restului blocului sau in caz,cum a fost inainte de a se anvelopa.

15-Primaria sa vina cu propuneri catre mediul privat,care sa duca la armonizarea si eficientizarea structurii urbanistice a orasului.De exemplu,pe drum Carei unde a fost Mobipan se poate face un cartier de blocuri.

16-In Germania primaria expropriaza blocuri urate si nefunctionale si apoi le demoleaza pentru a scapa orasul de asa mizerii urbanistice.Poate s-ar putea aplica si la noi la cateva blocuri de felul acesta.

17-In locul unde a fost o uzina de apa,langa Gradina Romei,este un teren viran.Acolo s-ar putea face puz pentru o investitie privata in parc de distractie.

18-E urgent necesara reabilitarea celor 2 podete de pe b-dul Transilvania,intre palat si casa de cultura.E in plin centru si arata urat,plus ca tencuiala cade pe masini.

19-La lacul Cubic era un PUZ de creare a unei zone rezidentiale private,care e situatia? Dar cu lacul Peascarus? de ce nu se face nimic?

20-Sunt in tara orase care deja au stadioane facute din fonduri UE,si multe altele aplica acum.Satu Mare are un stadion ce sta sa pice la propriu si o echipa nou promovata in divizia secunda.E imperios necesar a se face un proiect ambitios de stadion pe amplasamentul actualului stadion.Pana se va termina constructia,meciurile sa se joace pe stadionul Unio reabilitat sau pe stadionul Somesul.

21-Modern la intrarile in oras la numele orasului (ma refeream in prima parte) inseamna neoane colorate noaptea,sau litere volumetrice care in spate au beculete care pun in lumina numele.Sau alte modalitati moderne disponibile la momentul de fata.

22-Vizavi de liceul Economic se afla o cladire P+4 cu acoperis rosu,care se tot construieste de vreo 12 ani.Nu mai are decat putin sa o termine,ar fi oportuna interventia serviciului disciplina in constructii si aici.

23-Pe b-dul H.Coanda nr.10,s-a construit o curte pana la trotuarul de langa drum,desi nimeni din zona nu afacut asa ceva.Iar cand s-a reabilitat bulevardul nu era acel gard si s-a asfaltat si trotuarul din curtea actuala.E autorizat acel gard acolo?

24-Pe b-dul Aurel Vlaicu la nr.13 este o cladire la rosu,care e de mult in halul acesta si care mai si s-a extins in spatial de deasupra trotuarului.Acolo e si atelier auto posibil clandestin.Nu cred ca atelierele auto nu au bani pentru finisaje.

25-E necesar a se construi un bloc privat pe aleea Coposu,intre bloc Europa si blocul cu Banca Transilvania la parter.Asta pentru ca e loc propice pentru asa ceva in plin centru orasului.

26-Intre finantele locale si de stat e o zona cu balarii,trebuie construit acolo ceva pentru ca e loc bun si central.

27-Care e situatia cu groapa de langa podul Decebal,trebuia sa faca firma Color Worlds hotel si altele.Cat de repede trebuie scoasa la licitatie locatia,in alte orase ar fi bataie pe asa loc bun.Nu trebuie sa se preia un etaj sau asa ceva,in contul locului,primaria doar sa vanda locul.

28-Sunt niste blocuri cu 1 etaj,la intrarea in oras dinspre Petea,vizavi de IAS,care de ani buni strica imaginea tarii si a orasului.Arata intr-un hal de neinchipuit.Ar fi bine sa se vopseasca,eventual sa se curete si gradina de mizerii,cat si sa se reamplaseze cotetele din spate care se vad de la drum.Daca legal nu se poate face nimic,sa li se dea de munca la cei de acolo o luna de zile,la curatit orasul sau alte activitati si in contul acelei prestatii sa se faca aceste reparatii.(Idee care apare si in prima parte,aici sunt prezentate si solutii).

29-La blocul Florisal de langa piata mare,cat si blocul de 4 etaje facut de Antrepriza 22 in statia de langa piata mare,trebuie terminate macar finisajele exterioare.Stau asa de ani buni si strica toata imaginea zonei.

30-Domnul director cultural George Vulturescu mi-a spus incantat ca e o idee foarte buna sa se faca o statuie de-a lui Decebal pe dig,langa pod Decebal mal drept.Insa mi-a spus ca nu stie daca va fi deschidere din partea municipalitatii.Si la fel si cu redenumirea podului Golescu in podul Libertatii,si amplasarea la scara mica a Statuii Libertatii din New York,langa pod mal drept,pe dig.Asa statui mai sunt in lume,una este in centru Parisului langa un pod,exista si in Las Vegas una.

31-Cel mai bun loc pentru Biblioteca Judeteana ar fi in locul abandonat langa politia judeteana.Prefectura doreste sa faca acolo noul sediu insa sunt de parere ca Palatul Administrativ e cea mai buna locatie a unei asa institutii si nu vad de ce ar trebui sa-l paraseasca.

32-Cele 2 blocuri de langa statia OMV de la intersectia Burdea,sunt foarte urate si trebuie reabilitate.Nu cred ca au depus cerere pentru anvelopare,de aceea trebuie sa mearga cineva de la urbanism sa le propuna sa intre in acest program.Ele se afla in cea mai importanta intersectie a orasului,probabil e printre cele mai cunoscute 10 fatade ale orasului.

33-Sala Polivalenta Satu Mare e un vis vechi al satmarenilor dar care se poate indeplini.Acum ca sunt si rezultate mari a echipelor CSM,trebuie facute toate demersurile pentru construirea acestei sali de sport.Plus ca ea foloseste si la alte evenimente,concerte,expozitii,targuri,sport de masa,etc.Faptul ca Satu Mare e singurul oras capitala de judet din tara fara asa un obiectiv cred e o rusine ce trebuie urgent rezolvata.

Parerea mea e ca sunt 4 institutii care trebuie sa se implice.E vorba de Guvernul Romaniei,Consiliul Judetean Satu Mare cat si Primaria cu Consiliul Local Satu Mare.In ce masura ramane de stabilit,insa aceste institutii trebuie sa se implice la initiativa primariei.

In Cluj se construieste o sala de sport cu aprox.18 milioane de euro,cu peste 7000 locuri.Deci in Satu Mare cu 3000 de locuri costurile de constructie ar fi de cam 10 milioane de euro.O suma nu imposibil de gasit,mai ales ca sunt 3 institutii puternice,la care s-ar putea adauga si o colaborare puternica cu o firma pentru acordarea numelui,ca de exemplu Generali Arena Miskolc Ungaria.

Guvernul Romaniei  ar putea finanta proiectul pe 2 ani,in fiecare an cu 2 miloane de euro.Bugetul Romaniei e anual de aprox.40 miliarde euro,deci 2 milioane euro ar fi o suma infima.

CJSM ar putea finata cu 500 mii euro in fiecare in cei 2 ani.

Primaria Satu Mare ar finanta cu 2 milioane de euro,in fiecare an 1 milion de euro,din fonduri proprii.Iar restul de 2 milioane euro din credit bancar de la BERD sau alta banca cu costuri reduse a creditului.Investitorul privat ar contribui cam cu 1 milion de euro.

34-Din pacate se constata ca si pe timpul lui Stefan cel Mare se construiau biserici mai repede.Primaria sa ceara Protopopiatului Ortodox Satu Mare sa termine macar fatada bisericii de langa intersectia Crinul.BOR a declarat ca a avut anul trecut aprox.80 milioane lei profit,deci ei dispun de ceva resurse financiare.

35-Cladirea fostului Ergolemn trebuie demolata deoarece e pe artera majora de trafic si arata cat se poate de urat.Cora hypermarket sa o darame chiar daca inca nu incepe constructia noua.Evident locul se imprejmuieste cu gard.

foto:Centru Nou e un centru cum multe orase din tara ar vrea sa-l aiba.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 26 Februarie 2014 în Fără categorie

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: