RSS

Taxe/impozite mai mici si buget mai mare pentru Satu Mare

07 mai

 

Daca vrem ca orasul nostru sa se dezvolte,trebuie cu totii sa ne achitam datoria fata de el,prin plata taxelor si impozitelor locale.O usoara scadere a taxelor si impozitelor ar duce la o usoara crestere a incasarilor,prin reducerea procentului de neincasare.La aceasta se pot adauga si masurile de obligare a cetatenilor care nu constientizeaza importanta platii taxelor si impozitelor locale,de a efectua aceste plati.Masuri de dezvoltare economica a orasului le-am prezentat in alt articol.Acestea sunt remarcile si sugestiile mele depuse la registratura,in legatura cu taxele si impozitele locale pe 2015 supuse dezbaterii publice:

1-Pentru case si apartamente nelocuite cat si pentru spatii comerciale nefolosite,impozitul sa fie de 3 ori mai mare.Astfel ori vor creste incasarile la buget ori se vor ieftini chiriile,la acest moment existand un numar destul de mare de asa spatii si unitati de locuit.

2-Pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate o crestere de 10 % nu ar reprezenta o problema in prezent,datorita cresterii economice.

3-La fel si cresterea taxei de cazare hotel de la 1 la 1,5%.

4-Pentru persoanele fizice si juridice care nu-si platesc taxele si impozitele catre bugetul local,sa se faca un acord cu finantele de stat sa se opreasca din salar,venit sau profit,acele impozite si taxe dar cu 50% mai mari.

5-Acorduri sau conventii se pot face si cu furnizorii de utilitati,mai ales Apaserv care e in subordinea primariei,ca in cazul neplatii darilor catre bugetul local sa se sisteze furnizarea utilitatilor,respectiv a apei.Aceasta chiar si in cazurile in care plata pentru serviciile de apa-canal sunt efectuate.

6-Politia Locala are atributii si in domeniul rutier.Pentru a indemna proprietarii de automobile sa-si plateasca impozitele,ar fi bine sa se faca verificari in trafic,iar celor care nu si-au platit impozitele sa li se retina permisul si talonul auto pana la efectuarea platilor.

7-Pentru impozitul pe terenuri e necesar un acord cu APIA sau alte institutii din domeniu,prin care cei care nu si-au platit impozitele si taxele sa nu mai primeasca subventii sau alte asemenea,pana nu-si achita datoriile catre bugetul local.Si biroul agricol din cadrul primariei poate cere dovada platilor pentrufinante l. eliberarea diferitelor acte.

8-Persoanele fizice care nu dispun de bani pentru amenzi,taxe si impozite, trebuie sa lucreze in folosul comunitatii in contul lor.

9-Deasemenea,sugerez scaderea in medie de 5-10% a taxelor si impozitelor catre bugetul local,lucru care ar determina o crestere cu ceva procente a incasarilor la bugetul local.Aceasta datorita scaderii celor care nu-si achita obligatiile,ei fiind stimulati sa le achite prin scaderea nominala si prin aceste masuri ferme de executare silita prezentate mai sus.

10-Daca aceste masuri nu se pot lua legal,e necesar a se recomanda Guvernului Romaniei legiferarea lor prin HG.

11-Recomand si crearea unui lobby la factorii decidenti din capitala,pentru armonizarea legislatiei finantelor locale cu cele din vestul Europei,cat si solicitarea de consultanta de la Comisia Europeana pentru imbunatatirea functionarii DITL Satu Mare,masura care ar avantaja bugetul local.

Conform DITL Satu Mare,acestea sunt procentele neincasate pentru anul 2013 la principalele impozite si taxe locale:

-PERSOANE FIZICE              PROCENT NEINCASARE

    – impozit cladiri                                  12,4 %

    – impozit teren                                    15,3 %

    – impozit teren extravilan                   14,3 %

    – impozit pe mijloace de transport     30,4  %

 

-PERSOANE JURIDICE             PROCENT NEINCASARE

    – impozit cladiri                                   10,7   %

    – impozit teren                                        21   %

    – impozit teren extravilan                       5,3  %

    – impozit pe mijloace de transport        17,6  %

 

 foto:satmareni la DITL Satu Mare

 
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: