RSS

Ce trebuie facut in parlament

22 mai

Eu daca as candida in colegiul 2,astea ar fi o parte din programul meu.M-am concentrat pe problemele orasului,unde am alcatuit un program de cam 300 de puncte.L-am prezentat pe acest blog.Pe plan national s-au strans 41 idei,deocamdata atatea sunt,mult mai multe fata de cat au prezentat actualii candidati din colegiul 2,care au fost doar cateva…

1-Eu am ca slogan politic si deopotriva convingere,dorinta de a face din neamul meu cel mai civilizat din lume.

2-Probabil ca sa ajungem la asta e nevoie de finantare si organizare mai buna a sistemului de educatie.Romania subventioneaza dublu sau chiar mai mult un detinut decat un elev.Problema mare e la seriozitatea profesorilor si aici trebuie impusa o rigoare.

3-Noi ca tara,trebuie sa ne ghidam dupa organizarea altor state care au rezultate remarcabile.Trebuie sa le analizam si sa implementam masurile ce au dus la acele performante.Deci nu trebuie sa tot fim o tara pe care se tot incearca diferite solutii.

parlamentul dep

In lume sunt cateva tari care au si rezultate remarcabile economice si deopotriva Singapore,Norvegia,China si Australia sunt la momentul de fata tari date ca exemple.Cred ca noi ar trebui sa studiem si implementam cazul Norvegiei,desi suntem in UE si ei nu sunt,deoarece e o tara europeana,deci cu civilizatie apropiata.In urma cu vreo 50 de ani situatia din Norvegia era asa de rea ca erau mai multi norvegieni in USA decat in Norvegia.Iar azi Norvegia e tara cu cea mai buna economie si cu distribuire foarte echitabila a avutiei nationale.

4-Trebuie specificat ca guvernul actual PNL-PSD nu a dat nimic important in infrastructura judetului.Este proiectul drumului expres Satu Mare-Baia Mare dar care se tot promite,iar piscina olimpica e nenecesara,o sala polivalenta e mai necesara,noi fiind singura capitala de judet din tara fara sala polivalenta.Si oricum si piscina asta se tot vorbea de ea si cam atat.Berceanu zicea acu ceva ani,ca trebuie legata Romania de Romania prin autostrazi si nu doar de Europa.

5-Evident ca trebuie o retea nationala cat mai vasta de autostrazi,ca sa dezvoltam armonios tara.Guvernul Ponta nu prea stie ce sa faca,autostrada cu Alexandria e o mare prostie.

6-Drumul judetean trecut la nationale prin Odoreu-Apa,ce face legatura directa spre Baia Mare,nu ocol ca pe la Livada nu s-a terminat.S-a lucrat cat a fost in campanie Silaghi.Acu se pare ca se lucreaza iar ca doar e in campanie.Plus ca nu se face de calitate,e prea ingust pentru drumuri nationale.

7-Calea ferata Satu Mare-Baia Mare e intr-o stare foarte degradata,este si limitare de viteza,si e una din cele mai proaste din tara.Si aici trebuie gasita finantare de modernizare,de la buget,de la UE sau credite internationale.Este un proiect cu finantare asigurata prin credit international pentru modernizarea garii din Satu Mare,este de cam 10 milioane de euro,insa cuprinde doar gara.Si momentan e pus pe linie moarta pentru ca cica nu sunt bani.E proiect UE sau nu e? Trebuie sa cuprinda si gara Ferastrau si modernizarea celorlalte cladiri mai mici de pe aliniamentul caii ferate din oras.Si ar necesita si dezbatere publica,ca de altfel orice proiect public,evident ar fi binevenita sa apara initiativa din parte unui parlamentar.

8-Trebuie facut un studiu din care sa reiese ce trebuie facut cu Aeroportul International Satu Mare.Ori va beneficia de investitii de dezvoltare de la minister ori se va concesiona.Nu are terminal de marfa,din cate stiu eu,si desi poate prelua orice tip de avion,nu prea are trafic,mai ales cel de marfa.Consiliul Judetean care e administrator se pare ca e neputincios.Acu vreo 10 ani o firma chineza a dorit sa faca un terminal cargo pentru afacerile ei in centru Europei.

9-Ar trebui stimulata creativitatea si inventivitatea in domeniul drumurilor.S-ar putea oferi unui inventator,inginer sau ma rog,ceva cunoscator in domeniu,un premiu foarte consistent si stimulativ,sa zic 1 milion de euro,pentru a crea o mixtura asfaltica si un intreg sistem prin care sa se poata face drumuri cu asfalt.Acesta se poate produce industrial in cantiati mari,ieftin si de calitate superioara.Evident dupa,acel investitor mai poate primi venituri la intelegere cu firmele implicate.Trebuie deci prin asta facut un program multi-anual prin care in 10 ani sa modernizam toate drumurile europene,nationale,judetene,comunale si ceva drumuri agricole.Daca nemtii au putut moderniza in 5 ani, dupa al 2-lea razboi mondial toate drumurile nationale,cred ca si noi acu in UE putem face treaba.

10-In vederea eliminarii coruptiei ar trebui facuta o agentie de cercetare pentru eradicarea coruptiei si implementarea moralei.Aceasta agentie va face si va implementa impreuna cu Ministerul Justitiei si celelalte institutii,o strategie in acest domeniu.Parte din crearea strategiei vor fi si bisericile si ONG.

11-Suntem in era ecologismului dar mai e mult pana sa fim o tara ecologica.Eu cred ca pentru a crea un fond in vederea finantarii de programe publice pt. ecologie,ar fi nevoie de crearea unei taxe modice de 1% din fiecare produs si serviciu,ce va duce la crearea unui fond de mediu deloc de neglijat de cam 1,7 miliarde euro pe an.

12-Interzicere la comercializare si producere bazine pt. WC,care nu au buton scurt (pe langa cel lung),ca sa se economiseasca apa din motive ecologice.Si problemele ecologice sunt uriase in tara si lume.

13-Presa romana nu are niste standarde asumate dar nici impuse.Cred ca atributiile CNAului ar trebui largite si asupra presei romane,o data cu reformarea lui.

14-Pentru ca somajul sa scada,s-ar impune infiintarea meseriei de impresar de forta de munca,care sa caute clientului un loc de munca dorit de acesta.Evident acel impresar va avea mult mai multe cunostinte in a gasi acel loc de munca dorit,decat are somerul.S-ar reduce semnificativ somajul si la acei impresari ar apela si firmele,deci s-ar intalni cererea cu oferta mult mai usor si mai eficient.

15-In unele meserii foarte importante care sunt supuse riscului coruptiei,se va studia posibilitatea angajarii de forta de munca straina,care sa aiba ca principala calitate incoruptibilitatea.Evident realitatea arata ca in tara sunt destul de putini oameni care sa fie imcoruptibili.De exemplu ca procurori,agenti fiscali,etc.Bulgaria a angajat vamesi straini.

16-In domeniul agriculturii unde avem al 2-lea cel mai fertil pamant din lume,se impune stimularea exploatarii agricole pe suprafete mari.La momentul de fata se constata o faramitare uriasa a parcelelor.O alta mare problema ar fi faptul ca,o suprafata considerabila de teren agricol nu se cultiva.Acei proprietari trebuie decazuti din drepturi timp de 1 pana la 3 ani,si trebuie acordate in acea perioada pamantul celor care doresc sa-l cultive.E o crima sa fie pamant asa bun calitativ si sa nu fie cultivat…

17-Romania desi e in Irak ca armata de ocupatie,guvernul a anulat mare parte din datoria Irakului fata de Romania (care e de cam 2 miliarde euro),pe motiv ca cele mai multe tari asa fac.Insa se pare ca nu se vrea a se vedea ca acele tari au primit contracte uriase de reconstructie a Irakului si ca au primit si dreptul de a exploata zacaminte uriase de petrol.Daca Irakul nu are bani,atunci sa ni se acorde zacaminte de petrol pe durata a 20-30 de ani,in contul datoriei fata de noi.

18-Familia romana are nevoie de stimulente de orice fel.Foarte multe familii se destrama,procentajul casatoriilor scade,copiii sufera de lipsa afectiunii in familie,sau a unei familii.Deci e urgent necesar a se face strategii si in acest domeniu,si evident trebuie implementate cat mai bine.Exemplu ar putea fi reglementarea si sprijirea Agentiilor Matrimoniale,consilierea gratuita a familiilor,etc.

19-Trebuie facut un sistem informational pentru a gasi solutii si idei pentru marea majoritate a oamenilor si problemelor.E imperios necesar construirea sistemului numit ,,bursa de idei si solutii”.Orice lucru poate fi imbunatatit.Lucruri ca de exemplu accidentele aviatice,accidentele auto,eliminarea coruptiei,prevenirea incendierii padurilor,etc. nu au inca solutii eficiente.Solutiile pot veni de la oameni simpli,oameni de orice fel,care intamplator sau dorind acest lucru,pot gasi solutii la diferite probleme.De exemplu pensionarii,care au scoala vietii,probabil cea mai importanta scoala,ar gasi un nou scop in viata si totodata o noua multumire data de viata,prin gasirea de solutii la problemele zilelor noastre.Si totodata ar gasi si o noua sursa de a dobandi venituri.Nu doar cei ce conduc au inteligenta,si cu siguranta multa din inteligenta popoarelor ramane nefolosita din lipsa unei structuri si a unei organizari.Aceasta piata poate functiona exact cum ii si zice numele.Va fi un arbitru care va fi statul,si prin OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) sau prin alta institutie,va coordona cererea si oferta de solutii.

20-In parlament si in guvern nu lucreaza chiar cei mai buni specialisti din tara.Chiar daca va costa mult mai mult,se merita ca in scrierea legilor,ca si consultanti in legislativ si executiv, sa fie cei mai buni specialisti din tara si din lume.Doar asa se pot realiza cele mai bune rezultate.

21-SRI si SIE trebuie sa urmareasca cat mai de aproape activitatea UDMR,PCM si PPMT,aceste partide actioneaza contra intereselor Romaniei si implicit contra romanilor,si dupa cum sunt de pregatiti s-ar parea ca e mana serviciilor secrete maghiare.Aceste partide iredentiste au afirmat public si fara rezerve,ca nu recunosc si vreau sa schimbe cel mai important si primul articol din Constitutia Romaniei:”România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

22-E necesara o apropiere a Romaniei de Republica Moldova.Din pacate inca influenta Moscovei e prea mare in Basarabia.O unire intre cele 2 tari e posibila ca si intre celelalte tari UE.

23-Standardele de calitate ISO nu sunt implementate in mod serios,se impune o atenta supraveghere a sistemului si luarea urgenta de masuri pentru a stopa fenomenul.

24-Sectorul IMM are nevoie de creditare mult mai mare daca dorim sa ne dezvoltam mai puternic.Desi intreprinderile mari nu contribuie la PIB nici pe departe asa de mult ca si IMM urile,acestea sustin performanta data de IMM uri.Trebuie asigurata creditarea si intreprinderilor mari.

25-Trebuie facuta o strategie pentru schimbarea mentalitatii la romani.Si germanii pana acu vreo 300 de ani nu au fost un popor prea disciplinat.Dar conducatorii vremii au luat masuri.Daca se reuseste schimbarea mentalitatii la romani,atunci se vor schimba multe lucruri in bine in tara.

26-Ceea ce zicea mai demult Geoana cu acordarea a 25 mii euro tinerilor ce se vor stabili la tara e o mare prostie.In Europa, Romania e vazuta ca o tara de tarani,nici macar fermieri.Politicile UE sunt de stimulare a oraselor.O sustinere financiara poate ar trebui chiar la tinerii de la tara pentru a-si infiinta ferme.Trebuie stimulata si la noi viata in metropole.In prezent la sat locuiesc cam 45% din populatia tarii.Orasele care sunt nu fac fata suprapopularii.Trebuie facute orase noi si puternice.Specialistii in domeniu vor decide cat de mare trebuie sa fie si daca vor fi lipite de alte orase sau vor fi aproape de ele,sau vor fi in zone fara alte aglomerari urbane.Astfel in cam 20 de ani vom avea inca, cateva orase puternice si deci vom fi o tara mai puternica.Populatia de la tara va fi sub 30 %.UE si Guvernul Romaniei vor sprijini financiar construirea infrastructurii publice din ele.Astfel vom da si arhitectilor mana libera ca tot se plang ca pentru ei ideal ar fi sa poata construi de la iarba verde si in plin camp.

27-Producatorii locali trebuie protejati.O masura buna ar fi obligativitatea hypermarketurilor care nu respecta producatorii locali,sa fie obligati sa vanda minim 1 treime produse facute in Romania.

28-In SUA fuctinoneaza cu rezultate bune politie privata,care se ocupa de unele delicte.Trebuie facute studii de oportunitate a implementarii acestui sistem si la noi in tara.Pentru evitarea coruperii judecatorilor s-ar impune verificarea acestora prin metode tehnice,aplicate in justitie la momentul de fata pentru alte persoane decat judecatorii,teste poligrafice,teste psihologice,etc.

29-Imaginea Romaniei in tara e aproape la fel de proasta ca peste hotare.Trebuie stimulata gandirea pozitiva in ceea ce priveste Romania,si astfel totodata si progresul.Sunt destule lucruri de care putem fi mandri.Studiourile Kentauros si Castel Film de langa Bucuresti incep sa faca din Romania un pol mondial in productia cinematografica,dupa Hollywood(USA) si Bollywood (India),se pare ca apare Rollywood (Romania).In domeniul produselor antivirusi PC suntem printre primii in lume.La fel si cu inventiile si inovatiile si cu olimpicii pe diferite stiinte ne batem pe podium cu tari imense ca Rusia,Sua si China.Palatul Parlamentului este a 2-a cea mai mare cladire din lume dupa Pentagon,si cea mai mare din Europa.Productiile muzicale moderne sunt de foarte buna clasa,unele avand mare succes in toata lumea.Si in domeniul sporturilor stam bine.Inca multi scriitori romani sunt foarte apreciati intai inafara tarii.Romania are cea mai mare crestere economica din UE.Si lista ar putea continua cu multe alte exemple.

30-Legea administratiei publice locale are multe lipsuri.Administratiile locale se plang ca nu au destula autonomie,dar si atata cat o au se pare ca nu o merita deoarece o implementeaza prost.Autonomia nu trebuie restransa dar nu pot nici fi acceptate realitati ca de exemplu construirea de drumuri de calitate mult inferioara,cum se intampla la noi in oras.Sau faptul ca se irosesc sume colosale datorita acordarii de contracte foarte deficitare.Probleme sunt mari si multe si trebuie o lege clara si eficienta de functionare a administratiei publice locale.Comisia Europeana trebuie consultata si in acest domeniu.

31-Trebuie gasita o metoda buna de atribuire de contracte de achizitii publice.Sunt convins ca sunt tari care au un sistem foarte bun in acest domeniu.El trebuie analizat si implementat si la noi.

32-Un parlamentar pe langa faptul ca face legi ce se aplica unitar pe intreg teritoriul tarii,trebuie sa fie si interfata intre administratia locala si administratia centrala,pentru a promova interesele locale la nivel central.Pentru municipiul resedinta de judet Satu Mare trebuie facut lobby la capitala pentru urmatoarele obiective.Pod peste Somes nr. 3 (vedem zilele acestea pe SEAP de e adevarat ca se va face),sala polivalenta,stadion nou de fotbal,gradina zoo si botanica,planetariu si observator astronomic,biblioteca judeteana,patinoar acoperit,etc.O atentie speciala trebuie sa primeasca infiintarea unei universitati de stat cu 3-4 mii de studenti pentru calificarile cele mai cerute de piata satmareana.Trebuie cofinantare de la bugetul central pentru parteneriate public-privat,autodrom,hipodrom,parc industrial nou,mini Disneyland in parcul Romei,centru de afaceri World Trade Center,centrala electro-termica,cartiere de case pt.tineri ANL, proiecte in turism,in atragerea de operatori aerieni,etc.

33-Catedrala de la pod Golescu sa ia subventie prin legea bugetului adoptata de parlament,pentru finisajul exterior.

34-Scadere impozite pe bere putin alcoolizata si astfel de bauturi,ca sa fie mai ieftina sa nu se bea tarii.Alcoolismul e o mare problema in Satu Mare unde se pare ca e cauza primara a ultimului loc pe tara la speranta de viata.Si pe tara reprezinta o mare problema si un pericol mare.In Australia se doreste a creste varsta de la 18 la 21 de ani pentru interzicere consum alcool.

35-Investitorii nu vin pentru ca legislatia in domeniu se tot schimba,trebuie facut front comun intre partide pentru o legislatie care sa dainuie si sa atraga investitii importante.

36-Trebuie luate masurile din Bulgaria care functioneaza,asta deoarece noi suntem cam la acelasi nivel de dezvoltare.Au scazut taxele/impozitele,s-au pus vamesi straini care fac treaba,au dezvoltat puternic turismul,etc.

37-In domeniul invatamantului,e necesar a se crea un sistem prin care profesorii sa-si ia in serios meseria,aceasta e marea problema.

38-Sistemul sanitar e finantat cam de 5 ori mai mult fata de acu 10 ani,insa performantele nu au crescut in mod semnificativ,deci nu finantarea e problema ci organizarea.

39-Sa se atraga in partide,parlament si guvern tinerii genii cu NASA,olimpici si inventatori,si nu doar simpli tineri,intr-o organizatie speciala de partid.Trebuie sa aiba functii bune si sa vina cu idei si solutii geniale in domeniul politic.De exemplu cum scapam de coruptie si saracie.

40-Trebuie trimisa scrisoare catre BMW sa faca investitii in SM,si la multe alte firme sa prezinte realitatea din tara si SM.Cum zicea presedintele Wolkswagen,ca nu stia realitatea pentru ca facea investitia in tara nu in Ungaria.BMW vrea undeva in vestul tarii.

41-Sa se vanda Olimpia cu bani buni si sa investeasca proprietarul privat mult,pentru a avea o echipa de prima divizie.Asta ca sugestie catre consiliul judetean si ca promovare a intereselor microbistilor din judet.Un parlamentar poate sugera asa ceva CJSM.

 

foto:Parlamentul Romaniei,Camera Deputatilor.

 
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: