RSS

Ce poate face Ponta pentru Satu Mare

12 iun.

 

Am sa fac cateva sugestii,cu privire la cele mai importante masuri ce le poate lua guvernul direct pentru mun.Satu Mare,cat si pentru administratiile municipiilor in general.

1-Cel mai important vector pentru dezvoltarea zonei ar fi constructia unei autostrazi.Stim ca nu sunt destule resurse financiare ale bugetului de stat si UE,de aceea dorim o construire in parteneriat-public-privat.Dorim aceeasi procedura ca si la celelalte autostrazi facute in PPP.Aceasta autostrada are marele avantaj pentru investitorul privat ca o treime din lugimea ei include cele 2 directii.Solicitam 300 mii euro pentru studiul de pre-fezabilitate cat si onorarea invitatiei la discutii,a domnului director Song Debin de la CCCC (China Communications Construction Company) impreuna cu un reprezentant CNADNR.

2-E o posibilitate de a realiza drumul de centura a mun. Satu Mare prin acestVictor-Ponta proiect de autostrada.Ea poate fi facuta la nivel de 2 benzi sau la nivel de autostrada.Costul constructiei se poate include in costul autostrazii,deoarece aceasta centura nu poate fi cu taxa.Sau se poate plati jumatate din cost si restul sa fie inclus in amortizarea cu autostrada.Chinezii vin cu preturi si tehnologii foarte bune si costul ar putea fi mai mic decat cel prognozat.

3-Inca nu s-a implinit un vis vechi si mare al satmarenilor,acela de a avea o sala polivalenta.Doar 2 municipii capitale de judet din tara nu au sala polivalenta,unul din ele e Satu Mare.Asa un proiect ar costa aproximativ 10 milioane de euro.Daca se poate sustine de catre Guvernul Romaniei macar jumatate din suma,s-ar putea incepe studiul de fezabilitate.Restul sumei se poate sustine de Primaria Satu Mare cat si Consiliul Judetean Satu Mare.Se poate gasi si partener privat care sa ofere bani pentru acordarea numelui,cat si cluburi,fundatii,Comitetul Olimpic Roman,etc.

4-In Satu Mare e mare nevoie de locuinte ieftine pentru tineri,aceasta se observa si datorita faptului ca suntem ultimii pe tara la constructia de locuinte ANL.E nevoie de continuarea cartierului ANL de pe Poligonului.

5-Posta Romana a revenit pe profit,de ani de zile se doreste renovarea cladirii postei centrale din Satu Mare,acum se si poate.

6-Gara din Zalau se renoveaza desi e un oras pe jumatate fata de Satu Mare.La noi in oras este si pericol de accidente fatale,asta deoarece pica tavanul.Este un proiect gata facut de ani de zile,e nevoie de bani din bugetul de stat sau sa intre la finatare UE.E o varianta sa se cedeze pentru fonduri UE,pentru gara si reabilitarea cladirilor de pe aliniamentul caii ferate,catre Zona Metropolitana Satu Mare.

7-CFR Infrastructura sa construiasca un trotuar lateral spre vest,tot pe structura de fier.In prezent satmarenii circula pe podul de fier peste Somes desi e interzis si exista risc mare de accidente.La aceasta se adauga si disconfortul major in a trece Somesul,pe un pod neproiectat pentru pietoni.CFR Marfa a trecut pe profit,aceasta inseamna ca se poate gasi finantare.S-ar putea realiza si prin parteneriat cu primaria.

8-Pentru a dezvolta orasul si judetul e mare nevoie de o universitate de stat in Satu Mare,cu specializari ce sunt cerute pe piata.Guvernul Romaniei trebuie doar sa vrea,proiectul cladirii se poate face de primarie sau de guvern cu bani UE,iar cadrele didactice si personalul auxiliar pot fi platite mai ales din taxa pentru locurile cu taxa,care acum sunt in majoritate.Intretinerea poate fi suportata si de primarie,iar locul ar fi in centru unde acum se afla Politia de Frontiera.

9-Guvernul Romaniei sa cedeze primariei locul si structura de beton de langa Politia Judeteana,unde initial se dorea a se muta Prefectura Satu Mare.Acolo sa se faca Biblioteca Judeteana sau un corp de cladire a primariei.Nu e buna cladirea extensiei UBB pentru un nou corp al primariei,datorita vechimei ei cat si pentru faptul ca aceasta gazduieste o institutie de invatamant superior.

10-Finantele de Stat sa ofere primariei fostul spatiu al lor de pe V. Lucaciu,care nu mai e folosit.Acela e loc bun pentru a muta Politia Locala iar cu banii din vanzarea sediului actual,sa se cumpere si demoleze casa care sta sa cada de langa Popular.S-ar putea ceda primariei si casa de pe Corvinilor unde a fost oficiul de cadastru si care acum sta si ea nefolosita.

11-Mun. Satu Mare creaza cele mai multe deseuri,Electrica ar trebui sa faca un incinerator pe viitor,care sa produca curent prin arderea deseurilor.El poate fi facut langa municipiu deoarece noile tehnologii nu polueaza.

12-HidroElectrica sa construiasca pe raul Somes un baraj energetic, undeva in zona mun.Satu Mare.Ar fi o investitie importanta in zona,dar cred ca ar si feri orasul de posibile inundatii.Se poate face energie si din apa termala (care e din abundenta),eventual printr-un PPP.

13-Fabrica de la Dej trebuie sa opreasca poluarea Somesului,acest lucru e imperativ necesar.De altfel trebuie oprita total poluarea acestui rau.Contam pe sprijinul guvernului in promovarea de masuri ecologice.

14-SPAS ar putea face ca si Protectia Copilului mai demult,un program de prevenire a sarcinii nedorite,care a avut succes.E nevoie de o subventie de la guvern.

15-Domnul prim-ministru e si pasionat de automobilism,ar fi placut sa auzim ca sprijina analiza acelui proiect italian cu o pista de raliuri la Satu Mare.In urma cu vreo 10 ani se vorbea de o investitie de vreo 1,5 milioane de euro.

16-Ministerul Educatiei sa finanteze prin Inspectoratul Scolar construirea unui bazin olimpic de inot,care sa fie acoperit si sa fie folosit mai ales de catre elevi.Si statul trebuie sa exploateze resursele de apa termala locale.El ar putea fi construit langa Somes,Sala Polivalenta si podul Golescu.Acu ceva ani se dorea a se face acolo dar de catre Ministerul Dezvoltarii,insa nu s-a mai realizat.E un teren viran in plin centru orasului si apartine primariei.In acest proiect primaria nu cred ca ar participa la finantare deoarece mai importanta e sala polivalenta.In presa locala acum ceva ani aparea ca ar costa 4 milioane euro.In Brasov a costat cam 8 milioane de euro:http://newsbv.ro/2013/02/26/vezi-aici-cum-arata-noul-bazin-olimpic-care-a-costat-aproape-9-milioane-de-euro-foto/

17-Catedrala ortodoxa de la pod Golescu e gata ca si structura,insa biserica declara ca nici in 10 ani nu va fi gata.Ar fi bine ca guvernul sa subventioneze macar finisajul exterior.

18-Daca face si Zona Metropolitana Satu Mare,un proiect de cercetare si inovare ca si Cluj,care poate crea mii de locuri de munca,se poate conta pe sprijinul guvernului? A se vedea: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Proiect+de+cercetare+de+300+de+milioane+de+euro+la+Cluj+Avertism

19-E nevoie ca alocarile de la bugetul de stat pentru anvelopare blocuri,sa creasca de cateva ori si sa se extinda si la case.

20-Guvernul trebuie sa sustina cresterea finantarii progamului de infiintare de spatii versi noi in localitati.

21-E mare nevoie si de impunerea unui STAS clar pentru salubrizarile municipiilor din tara.

22-Aceasta masura e necesara si in constructia de drumuri municipale.

23-Scoaterea la concurs a unui proiect de 1 milion de euro,care sa gaseasca un proiect national de constructii de drumuri nationale,municipale si judetene,printr-o metoda ieftina,de calitate si usor de implementat.

24-Preluarea aeroportului de catre guvern si concesionarea prin licitatie catre un investitor puternic privat.Si Brasov e pe cale sa-si concesioneze aeroportul nou.Doar asa mai exista sanse ca aeroportul sa aiba activitate importanta.Tarom ar trebui sa scada din costurile biletului spre Bucuresti,pentru ca nu se justifica sa fie asa de mari si nu e performanta sa zboare cu putini clienti.guv

25-In discutiile cu investitorii chinezi sau din alte tari ar fi bine de spus ca,Satu Mare e o locatie strategica pentru dezvoltarea afacerilor in Europa Centrala avand si un aeroport international.

26-Primaria acorda subventie pentru teatru la ambele sectii,dar cea maghiara primeste si de la Guvernul Ungariei.Ar fi bine sa primeasca si sectia romana, evident de la Guvernul Romaniei.

27-Tot Ministerul Culturii ar fi bine sa sprijine mai mult Poesis si alte festivaluri si publicatii culturale din oras si judet.

28-E nevoie de sprijin si pentru ridicarea unei statui a lui Decebal langa podul Decebal.Cat si a unei replici exacte dar mici,a Statuii Libertatii din New York,care se afla si in Paris,Las Vegas si in alte orase din lume.Locul ar fi langa pod Golescu,care s-ar redenumi podul Libertatii.Astfel am avea cele 3 repere ale identitatii noastre,impreuna cu Statuia Lupoaicei.Directorul directiei de cultura judeteana spune ca e un proiect bun.Ministerul Culturii si al Externelor ar putea finanta acest proiect impreuna cu primaria.

29-Ministerul Culturii impreuna cu fundatii,ONG,sa faca un muzeu al lui Vasile Lucaciu in Satu Mare,pentru a celebra asa cum se cuvine cei 100 ai Romaniei.Acesta sa fie un reper si o inspiratie a educatiei nationale romanesti.

30-Pentru eficienta e nevoie de cadru legislativ,ca politistii locali sa primeasca sporuri in functie de controalele si performanta in munca,asa cum e la finantele locale.

31-Satu Mare e ultimul loc pe tara la speranta de viata cat si la mortalitatea datorata bolilor cardiace.E mare nevoie de asistenta de la minister pentru sistemul sanitar si in special pentru prevenirea si tratarea acestor afectiuni.Poate ar fi buna si o reducere mare a taxelor si impozitelor pe bauturi slab alcoolizate,pentru a creste interesul pentru acestea si nu pentru cele tari,consumate in Satu Mare mai ales.

32-Ministerul Sanatatii sa acorde finantare pentru reabilitarea Policlinicii CFR,care e in stare avansata de degradare.

33-Daca Padurea Noroieni nu e a municipalitatii Satu Mare,atunci Romsilva sa o cedeze catre primarie.Acolo se poate face un sat de vacanta pentru week-end,in folosul satmarenilor.O parte poate fi vanduta unui proprietar privat,pentru a face rost de fonduri financiare pentru modernizarea drum Carei,de la capat Micro 16 la iesirea din oras.

34-Romsilva sa doneze 10 mii de puieti,care o parte primaria sa ii doneze cetatenilor spre sadire pe propriatati proprii,iar cealalta sa fie sadita de primarie pe spatiul public.

35-Trebuie ca guvernul sa initieze si implementeze impreuna cu Comisia Europeana,un program national de armonizare cu structurile administratiei publice locale din Europa de Vest.

36-Ministerul Tineretului si Sportului sa reabiliteze stadionul Unio si Taberele Scolare impreuna cu MEN.

37-In Satu Mare nu mai exista sistem centralizat de incalzire si apa calda,desi e printre cele mai sarace din tara la salarul mediu.O parte din subventiile alocate unor CETuri din tara,exemplu Timisoara si Arad,orase mult mai bogate,sa se indrepte spre subventia apei sau a gazului in Satu Mare.

38-CEC sa finanteze unele proiecte locale ex:achizitionarea de autobuze pentru Transurban,cu dobanzi foarte bune,tinand cont ca ambele sunt institutii de stat.

39-Ministerul Apararii nu are asa multe unitati in Satu Mare,desi e zona strategica si are pista de aeroport pe masura.Ar fi util sa plaseze mai multe baze chiar la marginea orasului.Ar fi si o crestere a importantei economice nu doar militare.

40-Tansfer de la bugetul de stat a 1 milion de euro pentru constructia unei parcari pe 2-3 nivele,undeva in centru.In spate la Catedrala Romano-Catolica sau Mondiala.Sunt spatii libere iar in centru vechi devine o mare problema parcarea.In oras sunt foarte multe automobile,care platesc multe taxe/impozite care merg la bugetul de stat.

41-Ministerul Justitiei sa faca un penitenciar undeva inafara sau la marginea orasului,si sa elibereze spatiul unde functioneaza in prezent.Nu are nicio logica sa existe penitenciar in centrul unei capitale resedinte de judet.Acolo ar putea functiona bine institutii publice,in oras existand un vid pentru sedii de institutii publice.

42-Ministrul Delegat pentru Ape sa finanteze distrugerea barajului format la picioarele vechiului pod peste Somes,de langa podul Decebal.

43-Ministerul pentru Societatea Informationala sa faca un proiect pilot la primarie si institutiile subordonate,pentru a testa noi metode IT de imbunatatirii a activitatii.

44-Ministerul Mediului sa ceara in concurs,inventii tehnice de purificare a aerului prin ceva masini-utilaje mai ales la ore de varf,care sa fie testate la intersectia Burdea.

45-Ministerul Agriculturii ar putea organiza o bursa agricola in Satu Mare,pentru ca in zona aceasta sunt interesele regionale central-europene.Foarte aproape sunt 5 tari,Romania,Ungaria,Slovacia,Polonia si Ucraina.

46-Ministerul Agriculturii sa introduca Satu Mare in oportunitatile prezentate firmelor chineze sau din alte tari,care doresc sa investeasca masiv in agricultura romaneasca.Langa oras se pot face complexuri mari zootehnice,materia prima fiind aproape,adica in judet.Satu Mare ar beneficia mult economic,daca ar avea un Comtim ca si Timisoara.Piata Europei Centrale e foarte cautata,nu doar cea din aceasta parte a tarii.Plus ca,China si-a manifestat intentia de a importa masiv animale din Romania.

47-Daca Ministerul Economiei vrea sa incerce zone economice speciale cum sunt in lume,poate Satu Mare s-ar califica pentru asa ceva.

48-Ministerul Internelor trebuie sa continue modernizarea sediului politiei municipale cat si sa modernizeze sediul celei judetene, deoarece felul in care arata nu face cinste unei asemenea institutii.

49-Ministerul Turismului impreuna cu Minsterul de Externe,poate face din Satu Mare orasul de desant pentru Tara Oasului-Sapanta.Cimitirul Vesel de la Sapanta,e unicat in lume si japonezii chiar au vrut sa-l duca la ei acasa.Noi trebuie sa-i aducem pe ei aici,pentru a vedea si simti forta zonei.Si Tara Oasului e un obiectiv cu potential imens.La asta se poate alatura faptul ca putem deveni un fel de Baile Felix numarul 2.

50-MEN sa finalizeze investitia in modernizarea Palatului Copiilor.

51-MEN sa caute solutii pentru scaderea,anularea sau inlocuirea chiriilor pentru scoli si gradinite la nivel national.Municipul Satu Mare cheltuie sume considerabile pentru asa ceva si sunt cazuri in care a investit masiv in acele spatii retrocedate.

52-MEN sa investeasca mai mult in cantinele scolilor si in internate in oras.

53-Ministerul Culturii trebuie sa finanteze mai mult renovarea cladirilor monument istoric din centrele urbane.Orasul nostru ar beneficia masiv de pe urma unei asa masuri.

54-Ministerul Culturii trebuie sa-si extinda reteaua de cinematografe incluse in reteaua de film european in tara.Iar in Satu Mare cu cinema Victoria sau Luceafarul.Implicarea MEN in acordarea de bilete/abonamente la aceste cinematografe,pentru elevi si studenti.

55-In cooperare cu ONGurile si UE,trebuie facuta o lege pentru stoparea procrearii haotice a cainilor vagabonzi.Doar asa pe viitor nu vor mai fi pe strazi patrupedele,dar nu vom avea nici tragedii cum inca se mai intampla.Fiecare stapan sa aiba o responsabilitate mai mare si sa fie supravegheat de un fel de asistent social al cainelui.Aceasta e o mare problema a administratiilor publice locale.

56-Ministerul Administratiei sa faca un program pe 5 ani,prin care sa interzica orice fel de spatii de productie in centrul municipiilor.

57-Ministerul Administratiei trebuie sa oblige prin lege ca fiecare municipiu sa faca programul Netcity din Bucuresti.Indiferent daca prin concesiune sau in mod direct.

58-Ministerul Administratiei trebuie sa promoveze o lege/un articol care interzice acordarea de autorizatie de constructie,celor care nu pot dovedi surse de finantare pentru terminarea macar a structurii imobilului cat si a finisajului exterior.

59-Ministerul Administratiei trebuie sa promoveze un articol care sa dea dreptul si primariei,sa aiba un cuvant de spus in arhitectura si cromatica cladirilor,pentru constructie sau renovare.

60-In alta lege sau tot in respectiva lege e mare nevoie a se stipula,ca acele cladiri care sunt abandonate sa fie preluate de municipalitate,la fel cum e legea in cazul automobilelor abandonate.

61-Spatiul urban este patat si de fenomenul cersetoriei.Exemple pozitive ca Singapore,unde acest fenomem e eradicat,trebuie studiate si implementate la nivel de tara.(De altfel in Singapore sunt rezolvate aproape toate problemele sociale,neexistand nici somaj.)

62-Pentru ca orasenii nu prea fac miscare si sport,e mare nevoie de o strategie nationala de sanatate pentru diminuarea sedentarismului.Trebuie analize si solutii cat mai bune de aceea e nevoie de implicarerea guvernului.Municipiile sunt depasite de rezolvarea acestei situatii.

63-In China se discuta despre crearea de structuri in administratia publica,prin care sa fie imposibil a se face risipa si chiar fraudarea banului public.Trebuie sa vedem cum evolueaza lucrurile si daca putem face aceasta revolutie in administratie publica si la noi.

64-Ar fi benefic pentru prestigiul orasului,ca Guvernul Romaniei sa faca o sedinta de guvern in Satu Mare,probabil in sala de sedinte a CJSM.Astfel puterea centrala s-ar muta pentru o zi in cealalta parte a tarii ca sa se echilibreze puterea in tara.

65-Domnul primar Coica nu poate face multe fara ajutorul guvernului promis si in campanie.Sunt si probleme care nu tin de bani sau tin de bani putini,insa tin mai ales de dorinta de a dezvolta orasele din Romania.

update 25.06.2014:in legatura cu primul punct,acum ca tot avem ministru la trasporturi din Cluj,daca nici acesta nu se va ocupa sa avem autostrada si la Satu Mare,nu stiu cine se poate ocupa…Dar daca proiectul nu e fezabil ca si concesiune,atunci se poate finanta pe jumatate cu fonduri UE si fonduri din bugetul de stat.Sau se poate face in intregime din aceste 2 surse de finantare,pana in 2020 sunt 6 miliarde euro oferite de UE doar pentru autostrazi.Plus ca si aceste 3 judete pe unde trece autostrada,platesc taxa pe carburanti care merge la constructia de autostrazi.

Nota:ideile nu sunt prezentate in functie de importanta lor.

foto sus:prim-ministrul Victor Ponta          foto jos:Guvernul Romaniei

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 12 iunie 2014 în Fără categorie

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: