RSS

40 sugestii pentru PUG mun.Satu Mare

03 Mai

de pe ghidvideoturistic.ro 2

Marti,la ora 15,se organizeaza dezbatere cu public la primarie pentru intocmirea PUG (Planului Urbanistic General) al municipiului Satu Mare.Acesta va defini pe urmatorii 10 ani directiile de dezvoltare fizica a orasului nostru.E cel mai important document in domeniul urbanismului.

Aici e anuntul oficial:http://www.satu-mare.ro/stiri/dezbatere-publica-pug-05-05-2015-ora-15

Aici aveti adresa mea catre primarie:

Acestea sunt sugestiile mele cu privire la crearea unui PUG al municipiului Satu Mare cat mai bun.Ideile nu sunt aranjate in ordinea importantei lor.

1-Trebuie studiate si PUG la cele mai bine structurate orase din tara si lume.

2-Daca legislatia permite,autorul PUG Satu Mare sa consulte firme puternice de urbanism din lume.

3-In zonele rezidentiale trebuie stimulata viata la casa,sa se dea PUZ si PUD de P+1 sau P+1+M.

4-Trebuie reactualizat acel PUZ pentru zona lac Cubic dat in urma cu circa 7 ani de zile,prin care o firma privata investea in luciu de apa si pe margine in vile pentru vanzare.

5-In jumatatea de nord a municipiului nu exista un hypermarket desi ar fi mare nevoie.Ar trebui propus lanturilor de hypermarketuri din tara sa investeasca la iesire spre Ungaria.Cred ca ar fi cel mai oportun loc.

6-Daca nu se poate face Biblioteca Judeteana langa politie unde vrea sa se mute prefectura,sa se analizeze daca nu s-ar putea muta biblioteca judeteana in palatul administrativ in locul lasat liber de prefectura.

7-Trebuie gasita o zona a orasului unde sa fie kilometrul zero al orasului/sufletul orasului si unde dupa modelul Times Square din New York (Londra sau Tokyo),sa existe plin de reclame pe cladiri si un ecran tv gigant care sa fie pe un post tv,cu o banda de subscriere a sunetului.Se gasesc firme specializate pe asa ceva.

8-Trebuie facute investitii care duc la imbogatirea imaginii urbanistice.De exemplu:o fantana arteziana pariziana pe 4 nivele in sensul giratoriu din piata Romana.Sprijinirea financiara si logistica pentru imbracarea in sticla fumurie a unor cladiri mai noi ca si Casa de Moda,astfel creandu-se un centru vechi modern.

9-Sa se permita mansardarea blocurilor cu materiale usoare doar in anumite cartiere,special pentru asa ceva.Altfel se vor realiza haotic si vor duce la stricarea aspectului urban.E nevoie si de o arhitectura placuta a lor.

10-E nevoie ca la proiectarea orasului sa faca parte pe langa arhitecti,si sociologi,peisagisti,designeri si specialisti in cromatica,si poate si alti specialisti care sa creeze un mod de viata cat mai exhaustiv.E necesar ca orasul sa intruneasca toate aspectele unui oras modern si civilizat.Din studiile facute in orase se intelege clar ca,persoanele care locuiesc in cartiere slab proiectate si slab executate,au probleme de caracter.E nevoie urgenta sa se dea o culoare acestui oras cenusiu.

11-Nu are ce cauta in plin centru orasului acel penitenciar.Propun colaborarea cu institutiile implicate pentru scoaterea penitenciarului inafara orasului si introducerea unor activitati potrivite pentru centrul unui oras in acea cladire frumoasa,care se renoveaza in prezent.

12-Trebuie facut lobby la Bucuresti,pentru a se crea cadrul legislativ ca si primaria sa aiba un cuvant de spus si nu doar locatarii,in vopsirea blocurilor si caselor,si nu doar atunci cand se reabiliteaza blocuri si case cu bani publici.

13-E necesara crearea cadrului legal de confiscare a unor cladiri abandonate total,sistem care se aplica in cazul masinilor abandonate.

14-Amenajarea pasajul pietonal Ham Janos cu pavaj,banci,stalpi de iluminat,etc.

15-Trebuie consultati arhitecti si trebuie facuta o dezbatere publica cu privire la implementarea unor solutii de creere a unui ambient mai bun in piata 25 Octombrie,si pentru exploatarea mai puternica in toate domeniile a centrului nou.

16-Pentru traficul pietonal pe pasajul rutier peste calea ferata langa strada Fabricii,e nevoie de o scara de coborare pe Botizului.Cetatenii merg pe calea ferata,pentru ca trotuarul de pe pasajul rutier ii lasa departe de str.Botizului,undeva langa vama interioara.

17-Ar fi oportuna construirea unui pod pietonal peste Somes in continuarea celor 2 podete peste b-dul Transilvania din centru.

18-In Micro 16 paralel cu digul,s-ar putea moderniza aleea Proiectantului la 3 benzi,2 de trafic si 1 de parcare.Aceasta ar putea face conexiune la capat cu Gellert Sandor si ar duce spre Carei.Ar fi o ruta fara semafoare (pe b-dul Careiului sunt 3 semafoare) si mai fluidizata.

19-Intre drum Satmarel si intrarea principala la fabrica Draxlmaier,este un drum al CFR care ar trebui preluat de primarie.E foarte importanta aceasta conexiune in reteaua de drumuri a orasului mai ales pentru acea zona.

20-In zona unde acum se afla Politia de Frontiera,Centrul Militar Judetean si Extensia UBB,este si o curte mare unde s-ar putea construi o universitate de stat din bani UE.

de pe ghidvideoturistic.ro

21-Pe zona cladirii ruina P+4 la intersectia strazilor Bujorului cu Hasdeu,unde a fost o fabrica de textile sau asa ceva,ar functiona bine un spital privat.E o zona buna pentru asa o destinatie,pentru ca desi e centrala e o zona linistita si aproape de cai importante de comunicatie.Inca in orasul nostru nu avem asa un obiectiv foarte important.

22-Firma de hypermarket Cora a cumparat terenul fostei Ergolemn de pe b-dul H.Coanda in urma cu vreo 3 ani si a anuntat o zona comerciala.Municipalitatea trebuie sa intrebe firma daca face proiectul sau il vinde.Acel loc ar fi bun si pentru o zona rezidentiala de case,pt ca e teren mare si central.

23-Langa Gradina Romei,unde a fost uzina de apa,se poate crea prin PPP sau prin fonduri europene un mic parc de distractie.

24-In zona garii,in spate la autogara sunt niste darapanaturi in locul carora ar putea fi un cartier de case sau o zona comerciala si de servicii.

25-Trebuie facuta licitatie urgenta pentru atribuirea catre un investitor privat a gropii dintre pod Decebal si liceul Economic.

26-Propun atribuire de PUZ P+10 pentru cladiri intre finantele de stat si cele locale.Terenul e parloaga si e de vanzare.

27-Fostul lac Pescarus cat si terenul liber dintre strada Golescu si Pod Golescu, trebuie scoase la concurs de idei pentru cetateni si specialisti in vederea acordarii unei destinatii.

28-La intersectia strazilor Baritiu cu Matei Basarab se afla un teren liber.Acolo primaria ar putea face terenuri de joaca pentru copii cat si de sport pentru tineri.O zona verde s-ar potrivi de minune acolo langa aceste terenuri.

29-Zona de recreere de langa strand,Bercu Mare si Bercu Rosu sa primeasca PUZ de zona de locuit case P+1+M si sa beneficieze de toate utilitatile.

30-Zona cuprinsa intre cele 2 poduri rutiere,dig mal stang Somes si drum Carei,sa devina zona speciala cu obiective ce lipsesc in oras.E nevoie de un mall si de un parc ultra-modern langa acesta,ca si langa acel mall din Iasi facut de proprietarul mallului.In urma cu circa 15 ani,acolo langa proiectul actual de mall s-a expropriat un teren cu destinatie de sala polivalenta.Acest loc e mult mai bun decat in zona stadionului Unio.Mai inspre Kaufland,sunt niste hale darapanate care nu au ce cauta in zona centrala.Pentru acordarea locului municipalitatea ar putea acorda teren gratis in parcul industrial actual sau viitor.In zona aceasta sa ramana cimitirul,Kaufland si Mol.Daca guvernul va finanta va putea fi facut in aceasta zona si bazinul olimpic promis acu ceva ani.

31-Malurile Somesului din centru ar fi un loc ideal pentru a fi amenajat ca promenada si zona de restaurante si café-baruri.

32-Fabrica de paine Mobipan de pe Careiului nu mai are activitate importanta,asadar s-ar impune acordarea de PUZ pentru blocuri P+4 cum sunt multe in zona.

33-Zona de teren liber intre Micro 16 si Auchan,este aproape de centru fata de cartierul Carpati.Asadar ar fi bine sa se dea PUZ de case P+1+M maxim.Ar putea deveni cel mai select cartier al orasului.Si mai e si o suprafata imensa,cam cat tot cartierul de blocuri Micro 16.

34-Pe locul fostei fabrici Textila Ardeleana,acum fabrica de canapele care nu ocupa probabil nici juma din spatiul fostei fabrici,s-ar putea face un cartier de 7 blocuri de 20 etaje fiecare.Deja sunt asa cartiere rezidentiale in tara.Sau se poate face un cartier de case.Zona e la marginea centrului si nu e oportuna existenta unei zone industriale.Acest PUZ trebuie prezentat firmelor cu acest gen de activitate economica.

35-Nici locul unde se afla Mondiala in plin centru nu se preteaza la activitati industriale.Fiind in centru ar fi loc ideal pentru un mall,centru comercial P+4.Mondiala si-a restrans foarte mult activitatea acolo.

de pe ghidvideoturistic.ro4

36-Parcul industrial trebuie largit in zona lui de nord-vest prin PPP.Sunt multe parcuri industriale private in tara si in lume.

37-Nu stiu exact unde se termina PUG si unde intra urbanismul simplu,de aceea s-ar putea ca unele idei sa nu fie in totalitate pentru PUG.

Va rog sa le cititi si la dezbaterea cu public din sala de sedinte a Consiliului Local Satu Mare,sa discutam care credeti ca sunt mai importante si neclare.In 5 minute nu putem sa le dezbatem pe toate dar va rog sa le analizati ca si cum ar fi trimise in cadrul sugetiilor.

Va trimit si multe idei legate de urbanism din care poate gasiti si care sunt bune pentru PUG in mod special.

38-https://orasulsatumare.wordpress.com/2014/02/26/oras-frumoscladiri-frumoase-1/

39-https://orasulsatumare.wordpress.com/2014/02/26/oras-frumos-cladiri-frumoase-2/

40-Si urmatoarele proiecte care ar putea fi finantate de guvern:

https://orasulsatumare.wordpress.com/2014/06/12/ce-poate-face-ponta-pentru-satu-mare/

Reclame
 
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: