RSS

67 idei pentru buget 2016

10 Feb

Satu Mare noaptea

Aceste solutii-idei prezentate mai jos,sunt ca recomandare catre primarie pentru includerea in buget.Solutii sunt,mai trebuie deschidere si transparenta in luarea deciziilor.Sumele sunt in euro pentru ca sunt mai clare in acest fel si sunt aproximative.Am incercat sa vin cu alte idei fata de anii trecuti.Poate anul asta voi avea mai mult succes,mai ales ca sunt singurul din societatea civila care vine cu sugestii la buget.Si poate ca dupa evenimentele din toamna,e mai mare seriozitatea in randul politicienilor.Pe viitor vom vedea care idei s-au preluat si mai ales concretizat.Am trimis cu vreo 3 spt.inainte cele 500 idei dar cred ca nu le-a citit nimeni din primarie si am zis sa trimit si mai putine sa fie mai usor de analizat.Ele nu sunt prezentate in ordinea importantei lor.Domnul primar mi-a spus ca s-au preluat cateva si vom afla cand va trebui.Eu sper sa se accepte cat mai multe.

1-30 mii euro finantare program pt.prevenirea sarcinii nedorite,la DGPCAS era mai demult poate este si acum,ca femeile de etnie rroma sa nu aiba prea multi copii.Programul are mare succes pentru ca femeile isi doresc asta.

2-100 mii euro achizitie casa in paragina de langa Popular sau expropriere.

3-100 mii euro reabilitare termica cele 2 blocuri foarte urate de 10 etaje la intersectie Burdea.

4-50 mii euro pentru concert 1-2 formatii de muzica comerciala de renume european la ziua orasului.

5-50 mii euro actualizare studiu de fezabilitate autostrada Satu Mare-Baia Mare.In strategia orasului apare asa autostrada ca obiectiv de atins.

6-500 mii euro program propriu de reabilitare termica blocuri si case in municipiu.

7-50 mii euro studiu de pre-fezabilitate sediu universitate de stat nou-infiintata la Satu Mare.

8-50 mii euro studiu de fezabilitate si proiect pasaj pietonal subteran intersectia Burdea finantare UE.

9-10 mii euro infiintare birou pentru bursa de idei a cetatenilor,pentru dezvoltarea orasului.

10-10 mii euro creare birou atragere investitii private in oras.

11-10 mii euro achizitionare si inchiriere catre Florisal a unei masini,care sa spele nu doar sa ude trotuarele principale.Se pare ca altfel nu se poate rezolva aceasta problema.

12-5 mii euro reabilitare termica la cele 3-4 blocuri cu 2 etaje inainte de intrarea in oras dinspre Petea,e vorba de imaginea tarii dar si a orasului.

13-10 mii euro consultanta firma care sa scada risipa banilor publici si sa spuna pretul real in cheltuielile orasului si daca sunt oportune.Daca firmele nu vor sa vina nicicum cu preturi corecte,serviciul se poate face pe cont propriu.Un exemplu recent e achizitionarea de CNADNR a utilajelor pentru deszapezire drumuri.Ministerul Transporturilor doreste sa-si faca birouri proprii pentru studii de fezabilitate si proiecte tehnice.

14-10 mii euro studiu de fezabilitate parcare supraetajata in spate la catedrala romano-catolica in centru vechi,pentru finantare UE.

15-10 mii euro birou de lobby al primariei,mai ales pe langa guvern si parlament dar si UE,etc.

16-20 mii euro achizionare/expropriere teren viran,strada Cetatii colt cu Decebal pentru realizare parcare necesara in centru.

17-5 mii euro pentru comandare sondaj de opinie cu teme importante,inchidere centru vechi,impunere taxa modica pe benzina pt.management eficient drumuri,etc.

18-10 mii euro pentru organizarea unui turneu de tenis.

19-50 mii euro Cupa Satmarului la Fotbal,turneu pentru echipe din B si A din tara si din lume.

20-10 mii euro studiu de oportunitate a vanzarii Apaserv pentru a obtine cel putin 30 milioane euro pentru a-i investi in oras.Dar preturile practicate de cumparator sa nu creasca prea mult ci sa urmareasca profit pe termen lung si foarte lung.

21-20 mii euro achizitionare semafoare inteligente la Burdea,pentru a completa scaderea timpilor de asteptare prin crearea inca a unei benzi spre Soarelui si a fluidiza circulatia in intersectie.

22-20 mii euro salar manager privat la Transurban,cu obligatia ca subventia sa scada in 2 ani cu cel putin 250 mii euro.

23-10 mii euro creare de proiect UE pentru autobuze ecologice.

24-5 mii euro pentru inchiriere ecran gigant pentru vizionarea in centru nou al meciurilor Campionatului European din acest an.

25-10 mii euro reconditionare pavaj distrus din centru nou.

26- 10 mii euro pentru studiu de pre-fezabilitate artera rutiera coborare-urcare de si pe pod Golescu,intre dig si Micro 16.

27-5 sute euro pentru reflector statuia reconditionata dr.Vasile Lucaciu,bust Coposu si Maniu.

28-5 mii euro pentru studiu de pre-fezabilitate pentru gasirea locului potrivit unde sa fie inima orasului,pentru ca apoi sa se dezvolte ca punct capital de atractie pentru turisti dar si satmareni,dupa modelul Times Square New York si alte orase din lume.

29- 30 mii euro publicitate in mass-media nationala si internationala pentru turism si business.

30-10 mii euro concurs de idei pentru cetateni si arhitecti,pentru crearea unui Centru Nou mai placut,mai cald si mai util.

31- 30 mii euro pentru insamantarea spatiilor verzi cu gazon in zonele importante din oras.

32-5 mii euro studiu pre-fezabilitate oportunitate si eficienta concesionare serviciu parcari.

33-5 mii de euro pentru co-organizare competitie Dakar in zona mun.Satu Mare,cum a fost in urma cu circa 5 ani de zile.

34- 20 mii euro pentru pasarela de pe mal Somes in zona pod Decebal,precum exista si la Mamaia de cam 200 metri pe mare.Acest obiectiv ar fi de mare popularitate,iar daca nu se poate realiza cu fundatie fixa cu barne,atunci se poate pe pontoane.Dar si daca nivelul Somesului fluctueaza se poate inchide temporar pasarela.Acesta ar avea cam 7-8 metri lungime si latime cam 3-4 metri.

35- 50 mii euro pentru pacienti cu cazuri speciale de boli,dar primaria ar trebui sa organizeze si campanii caritabile in acest sens.

36- 50 mii euro pentru sprijinirea sportului de masa.

37-30 mii euro pentru finalizarea modernizarii Palatului Copiilor

38-Taxa speciala pe unitatile comerciale care vand alcool,cafea,tutun si plante etno-botanice,cat si scutirea de orice fel de taxa sau impozit pe chioscuri de ziare si publicatii cat si pe librarii.

39- 20 mii euro pentru calculatoare performante in scoli.

40- 20 mii euro pentru bilete gratis la teatru,filarmonica si film,acordate elevilor prin Inspectoratul Scolar al jud.Satu Mare.

41- 20 mii euro pentru reabilitarea sau completarea cladirii Casa de Cultura a Sindicatelor,cu o arhitectura mai buna in partea stanga a fatadei.

42- 100 mii euro co-finantare cu CJSM pentru achizitionare fost sediu Romtelecom pe aleea Coposu,pentru sediu Biblioteca Judeteana.Astfel se arata bunavointa primariei catre CJSM care are in proprietate Biblioteca Judeteana.

43-100 mii euro pentru statuia lui Decebal langa podul Decebal.Suntem in zona dacilor liberi si ar reprezenta originile noastre.Statuile au importanta lor,in primul rand traim spiritual si cultural.

44- 100 mii euro pentru copia fidela a Statuii Libertatii din New York,dar la scara foarte mica.circa 3 metri,langa podul Golescu,si redenumirea in podul Libertatii.Mai sunt asa statui in Paris si alte orase din lume si ele reprezinta cea mai mare valoare umana,libertatea.Pentru noi ar reprezenta si apartenenta la spatiul democratic,UE si NATO.

45-50 mii euro pentru 1 spectacol de teatru a unei trupe dintre cele mai bune din Europa cat si pentru 1 concert a uneia din cele mai bune orchestre simfonice din Europa.

46- Trebuie cautat investitori privati puternici care sa cumpere CSM si Olimpia,ca sa scada subventiile anuale la maxim o treime.Astfel se economisesc foarte multi bani care pot merge pentru realizarea multor obiective,dar raman si echipele care sunt manageriate mai bine.Primaria sprijina in continuare sportul dar reduce considerabil finantarea nejustificat de mare.

47-10 mii euro pentru organizarea manifestarii sportive Marele Maraton al mun.Satu Mare.In tarile dezvoltate sunt de foarte multi ani iar la noi prind teren din ce in ce mai mult.Este unul faimos la Cluj-Napoca de ceva ani.

48-50 mii euro pentru organizarea unui raliu de viteza/circuit in centrul orasului impreuna cu ACR,acest tip de sport avea mare traditie inainte de 1990.

49-5 mii de euro pentru campanii in mass-media locala cu realizarile municipiului si rugamintea ca cetatenii sa dea dovada de spirit civic si sa-si plateasca taxele si impozitele locale.Cu multumiri celor care deja si platesc toate darile si cu asigurarea/explicarea necesara,ca tot in oras se intorc fondurile si tot satmarenii le vor simti.

50-10 mii euro studiu de pre-fezabilitate cu finantare UE,pentru tele-gondola din centrul nou pana la strand,pe malul Somesului. Satu Mare poate deveni centru turistic daca se dezvolta strandul,daca se face bazin acoperit si alte atractii in zona strandului.

51-10 mii euro achizitionare program PC pentru urmarirea si rezolvarea eficienta a petitiilor asa cum exista si in alte municipii.

52-10 mii euro studiu de pre-fezabilitate modernizare strazi cu asfalt in degradare accentuate,cu fonduri UE.

53-50 mii euro pentru angajarea unui consultant,care sa consilieze si sa verifice Florisal daca salubrizarea stradala se face conform contractului.Nu e necesar sa creasca cheltuielile Florisal ci e nevoie doar de o organizare mai eficienta si solutii moderne.

54-10 mii euro pentru publicitate in mass-media din Europa si Romania, a dorintei mun.Satu Mare de a se realiza o autostrada in concesiune intre Satu Mare si Baia Mare.Publicitatea se poate realiza doar dupa ce Ministerul Transporturilor incepe procedurile pentru concesiune.Aceasta publicitate e necesara pentru a instiinta firmele ce activeaza in toata Europa in asa tip de constructii,cat si pentru a da un semnal mediului economic european,ca ceva se misca spre bine in partea asta a UE si astfel sa starneasca interesul investitorilor.Ea trebuie facuta impreuna cu Primaria Baia Mare,CJMM si CJSM.Zona Metropolitana Satu Mare poate face si ea parte din echipa de promovare si sustinere a constructiei autostrazii.Aceasta autostrada poate duce la dezvoltarea fara precedent a mun.Satu Mare.

55-100 mii euro timp de 5 ani,pentru achizitionarea hotelului Dacia,impreuna cu o firma puternica de IT si cu un fond de investitii ex.NEPI.Astfel Dacia se poate transforma in centru IT si de afaceri iar la parter poate fi restaurant Subway,McDonald’s,etc.Si primaria trebuie sa arate ca misca lucrurile prin co-finantare.

56-100 mii euro unui consultant de top european sau mondial,pentru organizarea mai eficienta si mai moderna a primariei mun.Satu Mare.Consultantul trebuie sa vina cu solutii foarte detaliate.

57-10 mii euro co-finantarea impreuna cu CJSM a unui studiu despre oportunitatea privatizarii Aeroportului International Satu Mare.Aeroportul e un obiect major al judetului dar mai ales al orasului.

58-10 mii euro pt.program IT sau de alt tip pentru stimularea eficientei politistilor locali.

59-10 mii euro pentru achizitionare de puieti de brazi,care sa fie donati cetatenilor care stau la casa.

60-10 mii euro pentru distrugerea a ceea ce a ramas din pilonii vechiului pod unde e acum podul Decebal,deoarece se formeaza un baraj si uneori si se polueaza fonic puternic zona.

61-10 mii euro studiu de pre-fezabilitate pentru bursa agricola in oras.

62-1 milion euro in crearea de cantine scolare.

63-10 mii euro pentru organizarea unei dezbateri economice cu presa nationala de specialitate,despre economia municipiului Satu Mare.In cadrul dezbaterii apar analize,idei,solutii si oportunitati economice pentru ca participa principalii actori,firme si analisti locali si nationali.Plus ca se face cunoscut orasul intregului mediu de afaceri romanesc.Acest fel de dezbateri se organizeaza deja in tara.

64- Nu-mi dau seama daca ar costa si cat,ca primaria sa intermedieze preluarea terenurilor arabile care stau nelucrate si arendarea pentru 2-3 ani catre persoane care vor sa-l lucreze.De exemplu cei care lucreaza pamantul pe malul Somesului in Micro 17.Acestia anul acesta vor ramane fara gradini pentru ca primaria vrea sa deruleze un proiect acolo.Exista o lege noua cu amendarea proprietarilor de pamanturi care nu le cultiva.Si ei ar fi interesati sa le arendeze gratuit.

65- Nu stiu cat ar costa pentru ca ar fi foarte complexe,cateva studii pentru cresterea nivelului de trai ar trebui sa fie pe primul loc.

66-Municipiul se poate finanta ieftin acum la banci sau emitand titluri,plus ca pe viitor poate se sterg datoriile,ca si la unele tari fost-comuniste in 1990,sau guvernul le poate prelua cum a fost anul trecut intr-o tara vecina.

67-Era bine sa fi invitat premierul si ministrul finantelor din guvernul technocrat,sa vada care e realitatea pe teren cu administratia publica locala si finantele locale.E cel mai important proiect acesta cu bugetul si se putea vedea cum merg dezbaterile in consiliul local.Daca nu vor face reforma,poate macar imbunatatiri vor face in aceste 2 domenii.Si puteau fi prezentate si proiectele ce asteapta finantare sau co-finantare de la guvern.Invitati prefectul si prin el trimiteti doleantele catre guvern.Va fi o sedinta foarte urmarita de satmareni,direct sau indirect,s-ar putea face o invitatie catre noul premier sa faca o vizita de lucru in oras,ca sa-i prezentati realitatea si proiectele.

foto.Satu Mare in zona stadionului si a garii pe timp de noapte,parca e Los Angeles noaptea. 🙂

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 10 Februarie 2016 în Fără categorie

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: